Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Terven felül sikeres kongresszus

Terven felül sikeres kongresszus

El kell mélyíteni a kapcsolatokat a többségi nemzet és a szomszédos országok hasonló szervezeteivel – Kishegyesen befejeződött az I. Vajdasági Családkongresszus

A záró konferencia résztvevői (Fotó: Papp Imre)A záró konferencia résztvevői (Fotó: Papp Imre)

– A tervezettekhez képest sikeresebb volt a háromnapos I. Vajdasági Családkongresszus Kishegyesen, hiszen itt voltak hét ország családjainak képviselői és több mint ötszázan fordultak meg a Kátai-tanyán. Nem egész ötszáz résztvevőre számítottunk, de csak a szombati fő napon több mint négyszáz résztvevője volt az előadásoknak és beszélgetéseknek. Félő volt, hogy a nagy hőség miatt majd kevésbé lesznek látogatottak az előadások, de minden helyszín tele volt és a résztvevők aktívan be is kapcsolódtak a vitába. Külön tanulságosnak tartom Soltész Miklós családügyekkel megbízott államtitkár előadását és azt, hogy szakított időt arra is, hogy elbeszélgessen a hét országból érkező családszervezet vezetőivel is – ezt Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke mondta tegnap a kishegyesi Kátai-tanyán megtartott záró konferencián.

Az összejövetelen elfogadták a kongresszus zárónyilatkozatát. Ez utóbbiban köszönetet mondanak a támogatásért a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének és a Bethlen Gábor Alapnak, sikeresnek és előremutatónak ítélték meg a három napon elhangzott előadásokat és beszélgetéseket, támogatják az MNT népesedési akciótervét, kezdeményezik a regionális együttműködést a családokat érintő kérdésekben a szomszédos országok hasonló szervezetivel, megállapították, hogy a kongresszus a tolerancia és a megértés szellemében zajlott le, állást foglaltak amellett, hogy kedvező népesedési hangulatot teremtenek környezetükben, támogatják a családokat segítő intézkedéseket és programokat s végül köszönetet mondtak mindazoknak, akik hozzásegítettek a kongresszus sikeréhez.

A szombati napon Milica Novković az alkotói nevelésről, dr. Hódi Sándor az egymáshoz tartozás tudatáról, Soltész Anikó pedig az önkéntességről és szervezetépítésről tartott előadást. Szombat délelőtt beszélt a kongresszuson Soltész Miklós államtitkár is, aki többi között kiemelte, hogy Európa jövője a népesedési mutatók alakulásától függ s elkerülhetetlen foglalkozni ezzel a témával. Szombaton délután dr. Magyar Lóránt az egészség és a lelki egészség összefüggéseit taglalt, Schaffer Erzsébet pedig arról beszélt, hogy miért vágyik az ember a jóra.

A kongresszusra nem érkezett vissza Međugorjeból Böjte Csaba ferences szerzetes, ezért a részvevők számára ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános mondott tábori szentmisét.

(Magyar Szó)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?