Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Vajdasági cserkészek az erdélyi...

Vajdasági cserkészek az erdélyi MaKCseV – SzöVŐ döntőjében

Boszorkányok erdejében, lovagi bástyákon és tündérek kertjében jártak a versenyzők

Megtartották a MaKCseV – SzöVŐ szövetségi cserkészvetélkedő elődöntőjét Vajdaságban. A verseny döntőjét a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) rendezi meg május 20-án Segesváron.

A csantavéri lovagi tornán a szabadkai 52. sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat Farkas és Róka őrse, valamint a csantavéri 16. sz. Szilágyi Erzsébet cserkészcsapat Árvalányhaj és Mosómedve őrsei bizonyultak a legjobbnak, így ők mérkőznek majd meg a Kárpát-medencei döntőben.

A nagy hagyománnyal bíró vetélkedő a Maros Körzet Cserkészeinek Versenyéből nőtte ki magát, amelyet később szövetségi szintre emeltek, így ma már Szövetségi Vetélkedő Őrsöknek alcímmel hirdetik meg és számos cserkészcsapat indul a háromfordulós megmérettetésen. A verseny célja a cserkészőrsök munkájának segítése, csapatok mozgósítása, ismerkedési lehetőség biztosítása, őrsi szellem erősítése, egészséges versenyszellem kialakítása.

A vetélkedőt először a RMCSSZ-beli Maros körzetben rendezték meg 2011-ben Halmágyi Ildikó és Halmágyi István Levente ötlete nyomán. 2015-ben, egy éves pihenő után, már az egész szövetség részvételével tért vissza a játékos megmérettetés. Idén pedig a vajdasági őrsök is elindultak a mezőnyben.

Az elmúlt pár évben a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) és az RMCSSZ között egyre szorosabbá vált a kapcsolat, több tevékenységben is együttműködik az erdélyi és a vajdasági szövetség. Ennek egyik formája az idei közös vetélkedő is – mondja Pásztor Gábor csantavéri segédőrsvezető, a verseny elődöntőjének szervezője. „Farkas Zsuzsannával december óta folyamatosan kapcsolatban álltunk az erdélyi szervezőkkel és együtt törtük a fejünket az egyes feladatok összeállításán. Maga a vetélkedő egy három lépcsős rendezvény. Az első rész három olyan feladatsorból áll, amelynek a megoldásait e-mailben küldhették el a jelentkezők. Az idei évben a mesék és fantáziák világát megidéző feladatokat állítottunk össze. Így az egyes fordulók a boszorkányok erdejében, a lovagok a bástyákon, illetve a tündérek kertjében nevet viselték, utalva a feladatok tematikájára. A második rész a körzeti döntő. Itt találkozhattak egymással a versenyben résztvevő őrsök” – ismertette az előkészületeket Pásztor Gábor.

A vajdasági elődöntőre Csantavéren került sor április 23-án, hat őrs részvételével. Az egész napos rendezvényen mintegy negyven cserkész vett részt. A nap végén az első és a második forduló pontszámait egyesítve három cserkész korosztályos őrs és egy kiscserkész őrs jutott tovább a játék végső döntőjére. A továbbjutó őrsök a szabadkai 52. sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat Farkas és Róka őrse, valamint a csantavéri 16. sz. Szilágyi Erzsébet cserkészcsapat Árvalányhaj és Mosómedve őrsei.

A harmadik forduló a mindent eldöntő MaKCseV – SzöVŐ döntő, amelyre május 20-án kerül sor Segesváron. A rendezvényen a legbelevalóbb őrsök küzdenek majd a legértékesebb őrs címéért. A versenyre összesen 470-en jelentkeztek. A vetélkedővel kapcsolatos részleteket és a verseny korábbi eredményeit megtudhatják a MaKCseV – SzöVŐ linken.

Basity Gréta

 

Forrás: VajdaságMA

 

További képek a Vajdasági Magyar Cserkésszövetség Facebook oldalán.