Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Valóban egy csónakban evezünk

Valóban egy csónakban evezünk

Valóban egy csónakban evezünk – állapították meg annak a kerekasztal beszélgetésnek a résztvevői, akik az ezzel a címmel összehívott megbeszélésen vettek részt szerdán Szabadkán. A Keresztény Értelmiségi Kör a Vajdaságban működő vallási, egyházi civil szervezetek, egyesületek, tömörülések képviselőit kérte fel egy kis beszélgetésre, együtt-gondolkodásra. A cél az volt, hogy erősítsék a civil szerveződést, fejlesszék tevékenységüket, megtalálják a lehetséges együttműködés formáit és tartalmát, majd ezzel eredményesebbé tegyék mindannyiuk munkáját.

A mintegy 14-15 ilyen jellegű civil tömörülés közül kilenc képviselője jelent meg személyesen a szabadkai összejövetelen, ketten pedig levelet küldtek. A rövid bemutatkozást, tevékenységismertetést követően már egymás programjainak támogatásáról, rendezvényeik összehangolásáról, szervezeteik kölcsönös segítéséről tárgyaltak a bácskai és bánáti civilek. A több, mint kétórás megbeszélés eredményét négy pontba foglalták össze a résztvevők. Mindenek előtt egy állandó levelezőlista létrehozását beszélték meg, amelynek segítségével a kommunikáció, a programegyeztetés, a közös munka könnyíthető meg. Megállapítást nyert az is, hogy a kilenc civil szervezet számíthat egymásra a szakember cserét, a szervezést, a szakmai tevékenységet illetően. Közösen és egymást segítve - elsősorban a Mária Rádió nyilvánosságát felhasználva - még nyitottabbá, ismertebbé, szélesebbkörüvé kívánják tenni a munkájuk előkészületeit, illetve eredményeit és végül, de nem utolsó sorban a közös pályázati lehetőségekkel is élni kívánnak a jövőben.

A legközelebbi, jövő év eleji találkozójukon, a vallási, egyházi civil szervezetek, egyesületek, tömörülések már a 2016-os évi terveiket hangolják össze, vajdasági szinten.