Kezdőlap | Hirek > Délvidék > Vezetőképző tanfolyam...

Vezetőképző tanfolyam nagycsaládosoknak

Készül a Vajdasági Népesedési és Családgondozási Program

Vajdasági és magyarországi nagycsaládos egyesületek és civil szervezetek képviselőinek részvételével zajlott Kishegyesen a VI. Vajdasági Nagycsaládos Vezetőképző Tanfolyam. Elismert szakemberek tartottak előadásokat a pályázatírásról, szervezési kérdésekről, projektmenedzsmentről, valamint a népesedési és családgondozási programokról.

November 13-a és 15-e között Kishegyesen tartották meg a VI. Vajdasági Nagycsaládos Vezetőképző Tanfolyamot. A Kátai vendégházban pénteken, a képzés első napján Krizsán V. Vilmos, Velez Teodóra és Ördög Róbert a szervezet fejlesztéséről, a tervezésről, megvalósításról és értékelésről, az ülések szervezéséről, valamint a család és a közösség témaköréről tartottak előadásokat, de egy kötetlen beszélgetés keretében átadták egymásnak tapasztalataikat is a résztvevők. A második napon Krizsán V. Vilmos, Velez Teodóra és Zsoldos Ferenc a projekttervezésről, a pályázatírásról, a projektmenedzsmentről, a tipikusan megjelenő hibákról, az önellenőrzésről, a vajdasági pályázati lehetőségekről, a népesedési és családgondozási programokról tartottak előadásokat. A képzés harmadik napján az önkéntességről és a holdudvar kialakításáról tartott előadást Velez Teodóra és Kiss Erzsébet szegedi vendégelőadó. A tanfolyam egy közös értékeléssel, kérdőívek kitöltésével és a tapasztalatok összegzésével zárult.

Krizsán V. Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) elnöke elmondta, hogy a képzésen nagycsaládos és civil vezetők vettek részt, akiknek már vannak tapasztalataik az egyesületi önkéntes munkában, többségük már évek óta aktív szerepet vállal abban. A szervezetépítés, önkéntesség, holdudvar kialakítása, tervezés, megvalósítás, értékelés, együttműködés, gyűlésszervezés, adományszerzés, tárgyalás technika, pályázatírási tréning is szerepelt a feldolgozott témák között. Az ilyen képzések Krizsán szerint alkalmasak a kapcsolatépítésre is, a rendezvény pedig nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen Szegedről és Csongrádból is érkeztek résztvevők. A hazai nem tipikusan nagycsaládos „civilek” közül egy óbecsei környezetvédő egyesület és a tornyosi művelődési egyesület képviselői vettek részt a tanfolyamon. Krizsán örvendetesnek nevezte, hogy olyan újabb alapítású szervezetek is bekapcsolódtak a munkába, mint a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete és a péterrévei Bölcső Nagycsaládos Szervezet. Pénteken egy előadás keretében a helybeli civileket is bevonták, amikor Ördög Róbert családterapeuta vezetésével egy nagyon hasznosnak és eredményesnek mondható véleménycsere zajlott. A VANCSESZ elnöke fontosnak tartotta elmondani, hogy készül a Népesedési és Családgondozási Program, melyet november 21-éig véglegesítenek, majd a tervek szerint eljuttatják a Magyar Nemzeti Tanácshoz. Krizsán szerint olyan horderejű stratégiáról van szó, hogy a közeljövőben feltehetően sokat lehet majd hallani erről az akciótervről, mellyel kapcsolatban számos konzultációt tartottak már Vajdaság szerte.

A VANCSESZ elnöke azt is elmondta, hogy eredetileg kétévenként szerveztek képzést, de az ötödik vezetőképző tanfolyam óta már négy év telt el. Ennek oka, hogy 2013-ban szervezték meg az I. Délvidéki Családkongresszust. Akkor hét országból több mint 500 résztvevő érkezett a konferenciára, melynek megszervezése kimerítette az anyagi és egyéb erőforrásokat, ezért történt a kihagyás.

Tóth Péter

Forrás: VajdaságMA