Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > 20 éves a Cofman Judit Matematikai...

20 éves a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola

Jubileumi évzáró ünnepséget tartott tegnap, csütörtökön az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusegyesület szakosztályaként működő Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola Szabadkán a hétvégi foglalkozásoknak otthont adó Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke megköszönte mind a lelkes tanulóknak, mind az elhivatott tanároknak és nem utolsósorban a gyermekeik tehetségének kibontakozását támogató szülőknek is az iskola foglakozásain, a versenyeken való részvételt. Ezután Szabó Magda, a Cofman iskola megálmodója és vezetője elmondta, amikor 1996-ban létrejött, az iskolák nem nézték jó szemmel, helyet sem akartak adni neki, így a Szabadegyetemen, majd a zenedében tartották a foglalkozásokat, majd végül az Ivan Sarić Műszaki Iskolában leltek otthonra, s mind több tanár is bekapcsolódott ingyen a munkába. Rögtön az első évben már 7 matematikai és 3 fizikacsoport működött 139 tanulóval, egy évvel később az általános iskolák harmadikosait és negyedikeseit is várták, 2008-ban pedig a másodikosok is részesei lehettek a Cofman iskolának. A másodikosok csapata tehát a legfiatalabb korosztály, de úgy, hogy köztük az idei tanévben két elsős kisdiákot is megtalálhattunk, akik közül az egyik kisfiú Újvidékről utazott a szabadkai foglalkozásokra. Az idei tanévben összesen 9 matematika- és 2 fizikacsoport működött, a 10 alkalomból álló dupla tanórás találkozásokon versenyekre készültek, de ugyanakkor játékos feladatok, logikai játékok révén is foglalkoztak a matematikával és a fizikával.

A Cofman iskolába évek óta neves előadók is ellátogatnak és a diákok is járnak a versenyek mellett táborokba, diáktalálkozókra is.

– A cél a matematika és a fizika népszerűsítése. Nincs szintfelmérő tesztelés, akinek kedve van hozzá, jöhet. Így nem homogének képességek terén a csoportok, de ez teszi színessé, érdekessé a munkát – hallottuk Szabó Magdától.

Mielőtt a jubileumi tanévzárón résztvevők megkóstolták az ünnepi alkalomra készült tortát, a csoportvezetők értékelték a csoportok munkáit, dicsérő oklevélben és könyvjutalomban részesítették a különböző versenyeken – matematikából például tízféle verseny rendszeres szereplői – részt vett diákokat, akik számos alkalommal nagyon szép eredményekkel tértek haza.

 

Forrás: Magyar Szó