Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > A környezetvédelem napja

A környezetvédelem napja

Ma van a környezetvédelem világnapja. Vajdaság, és ezen belül Szabadka környéke sem szűkölködik a gazdag, értékes élőhelyekben. Ezek közül azonban több nem élvez természetvédelmi státuszt, vagy csak kevéssé hatékony a védettsége. 

A Bács-ér Topolya melletti része egyes fajok egyik utolsó menedékének számít Vajdaságban. Ennek ellenére a terület nem áll védelem alatt. Egyes aktivisták szerint a szennyes ínfű vagy a vörösgém élőhelyének védelmét a hivatalos szervek késlekedése miatt hamarabb lehetne civil összefogással elérni. Például egy tanösvény kialakításával.

Sihelnik József természetvédelmi mérnök, Arcus Környezetvédő Egyesület: „Több civil van, akivel tudunk együttműködni, és nekik akaratuk is van. Van turisztikai szervezet is Topolyán, akik szintén nagyon aktívak, és benne is vannak az ilyen dolgokban, illetve más szervezetek is. Úgyhogy közös pályázásból lehet, hamarabb megvalósulna egy ilyen tanösvény, minthogy a terület védetté legyen nyilvánítva.”

Báránypirosító, homoki gyík, földikutya. Ez csak néhány azok közül a ritka és veszélyeztetett fajok közül, amelyek Szabadka körül élnek. Azonban nem mindig érezhetik magukat biztonságban, élőhelyük sok esetben nem védett területen található. Ilyen hely például a Horgos melletti Galambos-dűlői ősgyep. Természetesen a védettség önmagában nem jelent megoldást, elég csak a Palicsi- vagy a Ludasi-tó kálváriájára gondolni. Ugyanakkor vannak pozitív példák is: a Szelevényi erdő lassan, de biztosan valódi természetvédelmi területté válik, ahol a minap tanösvényt alakítottak ki.

Szabadka környékén tehát bőven akad értékes élőhely – kérdés, hogy mikor alakulnak át ezek egy szoros, összetett természetvédelmi rendszerré.

(PannonRTV)