Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > A rászorulókért határon innen,...

A rászorulókért határon innen, határon túl

Egy kiskunmajsai szociális intézmény képviselői jártak Kishegyes községben

Látogatóban az Izidában (Lakatos János felvétele)Látogatóban az Izidában (Lakatos János felvétele)

Tegnap a Nők Kishegyesi Fórumának meghívására Kishegyesre látogattak az Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény képviselői. Itt tartózkodásuk alatt megtekintették a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Központ működését, megismerték Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának és a Vöröskereszt helyi szervezetének tevékenységét, valamint a falugondnoki és a házi betegápolás szolgáltatást. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ők már jártak Kiskunmajsán és megnézték az intézmény által működtett központot és megismerték különböző szolgáltatásaikat. A kiskunmajsai intézmény nagyon színvonalas munkát végez, ennek ellenére képviselőik mégis tudnak új tapasztalatokat gyűjteni itt tartózkodásuk során, mondta Zsidai.

– Ők most kezdenek fogyatékkal élőkkel foglalkozni és a bácsfeketehegyi Izidában sok hasznos példát láthatnak ezzel kapcsolatban. Emellett megmutattuk nekik azokat a szolgáltatásokat is, amelyeket a Nők Kishegyesi Fóruma, Topolya és Kishegyes Községet Szociális Központja és a Vöröskereszt helyi szervezete nyújtanak. Úgy érzem, hogy egy jó közösséggel jött létre kapcsolat, és kölcsönösen tudunk tanulni egymástól – hangoztatta a női fórum elnöke, majd arról is szólt, hogy a kiskunhalasiak idősek otthonát működtetnek, ami azért is fontos, mert a női fórum tervei között is szerepel egy ilyen intézmény létrehozása. Ebben nagy segítséget jelenthetnek az Orgona intézmény tapasztalatai és tanácsai. Zsidai arról is szólt, hogy a kiskunhalasiaknak bemutatták egy új szolgáltatásukat is, a sérült gyerekek személyi kísérőit. Ez jelenleg a közmunkaprogram keretén belül működik, s egy autista kisfiú mellett van személyi kísérő.

Halász Sándorné, az Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény vezetője intézményük tevékenységeiről elmondta, hogy két bentlakásos idősek otthonát működtetnek, egyet Kiskunmajsán és egyet Szankon. Emellett van tanyagondnoki szolgáltatásuk, összesen 7 tanyagondnokot alkalmaznak. Van házigondozás-szolgáltatásuk és jelzőrendszeres házigondozásuk is. 220 ilyen készüléküket helyeztek ki, főként a tanyavilágban. E két utóbbi szolgáltatásuk nagy biztonságot jelent felhasználóik számára, mondta Halász. Mindezek mellett van még támogatói szolgáltatásuk és szociális étkeztetéssel is foglalkoznak. Az intézményvezető arról is szólt, hogy szívesen tettek eleget a kishegyesiek meghívásának.

– Most indult be a fogyatékosokat ellátó nappali intézményünk, bácsfeketehegyen pedig már működik ilyen. Nagy érdeklődést tanúsítunk ez iránt, próbálunk minél több tapasztalatot gyűjteni – mondta el Halász. Az intézményvezető kérdésünkre azt is elmondta, hogy megfogalmazódott benne egy közös projektum gondolata a Nők Kishegyesi Fórumával, de egyelőre nem egyeztek meg konkrét dolgokban.

L.J.

Forrás: Magyar Szó