Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > A Regionális Tudományi Társaság...

A Regionális Tudományi Társaság nemzetközi konferenciája

Gazdasági növekedés tapasztalható a Kárpát-medencében. Ezt a fejlődést az európai uniós források biztosították. Azonban 2020-tól a támogatások csökkenek majd, így a következő 5 évben a helyi politikusok feladata, hogy valamilyen módon pótolják ezt a kiesést – mondta Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja a Regionális Tudományi Társaság mai nemzetközi konferenciáján.

A Regionális Tudományi Társaság a Magyar Regionális Tudományi Társaság vajdasági partnere, vagyis az egész Kárpát-medencét átfogó regionális társaságok egyike a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megtartott konferencián egyebek mellett megünnepelte a fennállásának 10. évfordulóját.

A regionális gazdaságtan kihívásai a Kárpát-medencében elnevezésű nemzetközi konferencián gazdasági eredményekről szóló kutatásokat ismertettek a hallgatósággal. Vajdaságot illetően az anyaországból érkező, 50 milliárd forintos támogatás a térség kis- és középvállalkozásainak fejlesztését jelentené. Ricz András, elnök, Regionális Tudományi Társaság: „Ez egy nagy lehetőség a vajdasági magyarság számára, hiszen, ha a vállalkozók illetve egyéb más szubjektumok, akik majd ebből a pénzből pályázati úton kapni fognak, ha jól élnek vele, megfelelő munkahelyeket teremtenek és egymást koordinálva kihasználva az erősségeket tudják ezt kihasználni, akkor a vajdasági magyarság előtt nagy jövő áll.”

PannonRTV Felvétele

Az ötvenmilliárd forintos gazdaságfejlesztési program beindítását Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyi tárcájának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára jelentette be novemberben Budapesten. A program elsősorban a vállalkozások, a mezőgazdaság és a turizmus fejlesztését szolgálja.

A Kárpát-medence fejlődését az Európai Unió forrásai biztosították. A területhez tartozó országok, illetve országrészek azonban nagy különbségekkel fejlődnek. Kocziszky György, tag, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa: „A 2008-as pénzügyi válság után a Kárpát-medence úgy tűnik az Európai Unió egyik fejlődési motorja, 3 és 4 százalék közötti gazdasági fejlődési növekedés tapasztalható.”

A Regionális Tudományi Társaság 2005-ben indult azzal a céllal, hogy a vajdasági magyarság számára tanácsokat nyújtson a regionális folyamatokról, valamint céljául tűzte ki a regionális és lokális jellegű fejlesztési tervek készítését, illetve az ilyen munkákban való szakértői részvételt.

 

Forrás: PannonRTV