Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Arany a templomban

Arany a templomban

Verses, énekes összeállítást mutatott be a VMVE Kishegyesen – További 15 előadás várható még Vajdaság-szerte

Nem mindennapi verses, énekes előadásban volt része kedd este a kishegyesi Szent Anna-templom közönségének.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Örökség címmel készített összeállítást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, fellépett Török Noémi Arany Páva nagydíjas népdalénekes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók. Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek kombinációja az eredeti népdalokkal drámai és lenyűgöző hatást keltett. Hajvert Ákos az előadás kapcsán elmondta lapunknak, hogy Bácsfeketehegy után Kishegyes az előadás második állomása.

– A VMVE-nek elkészült egy újabb Arany János-összeállítása. Hármat ígértünk, és mint egy jó politikus, be is tartjuk az ígéretünket. Örökség címmel Tóth Péter Lóránt barátommal és Török Noémi népdalénekessel arra vállalkoztunk, hogy egy 45 perces Arany-összeállítást készítünk, népdalokkal, egyházi dalokkal fűszerezve. A műsor önmagában is megállja a helyét, de része lehet egy szentmisének is. Az előadás tájolását Bácsfeketehegyen kezdtük, és most vagyunk a második állomásánál. Az összeállításban elhangzik az aranyszarvas-legenda, a Szent László-legenda, de ugyanakkor az Aranyra olyannyira jellemző balladák is. Igyekeztünk olyan szövegeket is előszedni, amelyeket mindannyian ismerünk: Walesi bárdok, Családi kör stb. Ezek egy picit visszahozzák az ízét a saját gyermekkorunknak, amikor ezt meg kellett tanulni. Mindeközben Török Noémi nagyon magas szinten szólaltat meg népdalokat, és ezzel az egész estet egy más régióba emeli. Azt gondolom, hogy népdalok egy szakrális térben igazán összeillenek Arany Jánossal – mondta el a szavaló, majd hozzáfűzte, hogy ezzel az előadással egy keresztmetszetet próbáltak mutatni Arany munkásságából.

Az Örökség című verses, énekes műsor az Arany János-emlékév hivatalos programjába tartozik, ezért még 10-15 előadást meg fog élni Vajdaságban, és a Kárpát-medence más helyeire is el fogják juttatni, számolt be róla Hajvert. A VMVE másik két Arany János-előadását, a Toldit és a Családi kör másképpen-t is ugyanígy tájoltatni fogják, országhatáron innen és túl. Az előadás létrejöttét támogatta az Arany János-emlékév Bizottság, a Petőfi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is jelezte, hogy támogatni szeretnék – tudtuk meg a versmondótól.

Forrás: Magyar Szó