Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > ART VATT TÉLI TÁBOR

ART VATT TÉLI TÁBOR

Amire rajzórán nincs idő és mód

A téli szünidőben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 4 napos tábort szervezett az általános iskolák 3. és 4. osztályos diákjai számára vizuális nevelés, alkotás jegyében a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. A foglalkozásokon való részvételre a képzőművészet iránt fogékony, tehetséges, érdeklődő, az újdonságokra nyitott tanulók kerültek kiválasztásra három iskola magyar nyelvű tagozataiból. (Majsai Úti Általános Iskola, Széchenyi István Általános Iskola, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola). A tábor munkamenete azonos felépítésű volt mindennap. A bevezető részben a képzelőerő kapott nagy hangsúlyt, amelyben a tanuló egyénisége, látásmódja is kifejezésre jutott. Ezáltal betekintést nyerhettek a képzőművészet új, mai, friss szellemiségű megnyilvánulási formáiba, alkalmazási területeibe, eszközeibe.

A műhelymunkák interaktív részében más-más témakör került feldolgozásra. A tanulók finommotorikai képességének fejlesztésére került a hangsúly. Alkalmuk nyílt olyan technikákat kipróbálni, amelyekre a képzőművészeti oktatás hagyományos keretein belül nincs módjuk. Fontos szerepet kapott emellett az is, hogy az alkotások kidolgozási folyamatában a hagyományosnak mondható eszközök helyébe vagy mellé a tanulók új, nem szokványos eszközöket is felhasználtak.

Az élményközpontú tábor résztvevői Szegedre is ellátogattak, ahol a Kövér Béla Bábszínház Kamaratermében a Jancsi és Juliska marionettjátékát nézhették meg a diákok.

A tábor zárópontja a kiállítás felállítása volt az elkészült munkákból, melynek nagy sikere volt szülők és nagyszülők körében is. A diákok feltöltődve és örömmel zárták a téli tábort.

A téli tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

 

Forrás: Magyar Szó