Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Baba- és játékkiállítás nyílt...

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében.

A régi babákon kívül a környékbeli kiállító csoportok saját munkáikat is bemutatják, melyekből vásárolhatnak is az érdeklődők.

Pólyásbabák, régi, népviseletbe öltöztetett babák valamint saját készítésű rongy- és szőttesjátékok is láthatóak a topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport kiállításán.

A helyi kézimunkacsoportok valamint a bácsfeketehegyi Hesztia nőszervezet is elhozta babagyűjteményét és a saját készítésű munkáit.

Major Márta, elnök, Hestia Nők Egyesülete, Bácsfeketehegy: „Mi összeszedtük a régi babákat, és mindegyik új ruhát kapott, mert már elég kopottak voltak a ruhák, mert zöme a babáknak olyan ötven év körüli, velem egyidősek mondhatjuk, de van idősebb baba is.”

Régen a babákat nagy becsben tartották, a tisztaszobák díszei voltak. Simon Julianna szerint a kiállított Olaszországból származó babájával keveset játszott.

Simon Julianna, tag, Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, Topolya: „Az ötvenes években, akkor még nem voltak babák és az anyukám a kispárnát összegöngyölítette és kisebb ruhákba felöltöztettük és az volt az első babám, utána kezdődött a rongybabavarrás, amikor már nagyobbacska voltam, akkor varrogattam a rongybabákat, a mai napon az unokáimnak is varrtam rongybabákat és odahaza babákat gyűjtök.”

A kiállításon több mint hetven baba látható. A cél a babák népszerűsítése, és a velük való játék hagyományának átadása.

Paul Szikora Erzsébet, elnök, Nefelejcs kézimunkacsoport, Topolya: „Állandóan azon vagyunk, hogy gyarapítsuk és megmutassuk a felnövő generációnak azokat a babákat, amikkel a szülők, a nagymamák játszottak. Ez annak idején nekünk nagy örömet jelentett, úgy gondolom, hogy a mai felnövő generáció is megismeri ezeket a játékokat, megkapónak tartja. A mai gyerekek is szívesen játsszanak vele.”

A baba- és játékkiállítás péntekig tart nyitva, minden nap tíztől tizennyolc óráig. A kiállítás utolsó napján az érdeklődők meg is vásárolhatják a bemutatott kézi készítésű rongy-, horgolt és szőttesbabákat, játékokat.

 

Forrás: Pannon RTV