Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Civil tájékoztató fórum Szabadkán

Civil tájékoztató fórum Szabadkán

Civil tájékoztató fórumot szervezett a Vajdasági Magyar Civil Szövetség a vajdasági civil szervezetek számára Szabadkán. Az összejövetelen ismertették a nemzetközi civil pályázati lehetőségeket, szóltak a Nemzeti Együttműködési Alap aktuális pályázati felhívásáról is, szó volt aktuális pénzügyi kérdésekről és a civil szervezetek életének jogi buktatóiról is. Az előadások után pedig olyan magyarországi szervezetekkel ismerkedhettek meg a jelen levők, akik vajdasági partnereket is keresnek.

Szedmák Tamás, a kiskőrösi Civil Információs Centrum képviselője szólt a civil törvény főbb szabályozási területeiről, felhívta a figyelmet a civil információs portálra, amely honlapon – www.civil.info.hu – regisztrálhatnak a határon túli civil szervezetek is és itt folyamatosan frissülő híreket, jogszabályokra mutató linkeket és civil szervezet keresőt is találnak. Beszélt a Civil Információs Centrumokról is, amelyek szaktanácsadói segítő pontok, információkat adnak egyebek mellett a pályázati lehetőségekről, a jogszabály változásokról, határidőkről és technikai segítséget is tudnak nyújtani, például teremhasználat, laptopkölcsönzés, fénymásolás terén. Amire különösen felhívta a figyelmet az a Nemzeti Együttműködési Alap. Mint mondta, ez a legnépszerűbb és legegyszerűbb pályázati lehetőségek egyike, értékes programokat lehet megvalósítani határon túli civil szervezetekkel is együttműködve. Ez a támogatási rendszer egy új forráslehetőség, 2012-ben indult, célja a civil szervezetek együttműködésének támogatása, civil szférával kapcsolatos szakmai tevékenységek támogatása. 2014-ben 3 millió forint a NEA-tól elnyerhető támogatás felső határa pályázatonként. Pályázni pedig elektronikus formában lehet. Zsoldos Ferenc, az MNT civil konzultatív testületének elnöke is hangsúlyozta, hogy ez azért is jó lehetőség, mert a NEA még nincs úgymond túlpályázva és szinte bármilyen típusú – természetesen nyilvántartott – civil szervezet pályázhat.

Erős Ervin, Újvidék Város EU képviseleti tanácsadója olyan nemzetközi pályázati lehetőségeket ismertetett, amelyek mellett – mint mondta – sokszor elmegyünk, pedig sok esetben nem is bonyolult pályázati lehetőségek ezek. Ilyen például a nagykövetségek, a bankok pályázati kiírásai, a USAID, az UNDEF, a BFIC, az European Cultural Foundation, a Rockefeller Brothers Fund, a Global Fund for Children, a The Global Fund Women, a Mama Cash vagy az AusAID. Erős Ervin arra buzdította a civil szervezeteket, hogy gondolkodjanak innovatívan és bátran pályázzanak. Például az amerikai nagykövetség prioritása a demokratizációs folyamatok, de ebbe akár a hagyományőrzésre irányuló tevékenység is beleférhet. Vagy például az European Cultural Foundation sikeres együttműködési alapjánál pályázni lehet iskolák és művelődési egyesületek együttműködésére, hiszen ez is a sikeres együttműködés körébe tartozhat.

Ezután Harmath Éva zentai könyvelő az aktuális pénzügyi kérdésekről szólt. Nagy érdeklődést váltottak ki az állami támogatás fogadására kötelező kincstári számlával kapcsolatos problémák.  

Losoncz Dávid temerini ügyvéd pedig a jogi buktatókról a civil szervezetek életében. A civil szervezetek gazdasági tevékenységének bejegyzését részletezte, ami jelenleg igen aktuális kérdés a civilek számára.

Az összejövetelt a Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége meghívására érkezett bordányi szervezetek bemutatkozása zárta, akik partnerközvetítés, azaz a partnerségben érdekeltek.

Ugyanezen tartalmakkal szerveznek civil tájékoztató fórumot november 18-án Nagybecskereken és november 20-án Újvidéken.

 

Tápai Renáta