Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Dr. Kádár Annamária Vajdaságban

Dr. Kádár Annamária Vajdaságban

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében először jött Vajdaságba Dr. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológus, egyetemi adjunktus.

A Mesepszichológia című könyv írónője a Népkör Magyar Művelődési Központban pénteken tartott előadást óvónők és óvóképzős hallgatók számára, majd a délutáni órákban Hajdújáráson a Kolibri baba mama klubban mesélt szülőknek a mese fontosságáról.

Véleménye szerint igazi sikereket, belső harmóniát és önmagunkkal való elégedettséget az életben csak akkor érhetünk el, ha képesek vagyunk felismerni az érzelmeket, akár magunk, akár mások irányában, ha kapcsolatokat tudunk teremteni, segítséget tudunk kérni és nyújtani, kitartani, vágyainkat késleltetni. Erre akkor vagyunk képesek, ha fejlett az érzelmi intelligenciánk.

Az írónő elmondta, hogy a mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze. Egy kisgyerek a mesehallgatás során nem csak a szülőre figyel, hanem beleéli magát a mesébe, fantáziaképeket alkot, ami segítségére van abban, hogy feldolgozza a benne felgyülemlett rossz érzéseket és amivel letud zárni egy mozgalmas, eseménydús napot. Fontos mesélés módja, hangulata. A mesélés legyen mindig szeretetteljes légkörben, nyugodt, csendes, pihentető és legyen egyfajta szertartás.

A szülők megtudhatták milyen korban milyen mesét lehet, illetve nem tanácsos olvasni. Elhangzott mennyire fontos az, hogy mi szülők milyen képet alkotunk a világról, mennyire érezzük jól magunkat benne és miként adjuk át világról alkotott véleményünket gyermekeinknek. Ezek a dolgok ugyanis hamuba sült pogácsaként szolgálnak majd a csemeték életében és nagyban befolyásolják kiegyensúlyozottságukat és dolgokhoz való hozzáállásukat a későbbiekben.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?