Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Egyik nap díjátadás, másnap...

Egyik nap díjátadás, másnap bírósági tárgyalás

Jelentős tevékenységéért a Vajdasági Magyar Diákszövetség kiérdemelte a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat. Ahogyan azt Sóti Attilától, a szervezet elnökétől megtudtuk, ezt a díjat általában vállalatoknak adják, a gazdasági szférát célozzák meg, de ezen különdíjat megkaphatják olyan tevékenységet, szolgálatot végző szervezetek is, amely tevékenységek hozzájárulnak a Kárpát-medencei magyarság megmaradásához, fejlődéséhez.

– A VaMaDisz programjai másfél évtizedes múltra tekintenek vissza, a díj odaítélésekor valószínű ezt a tradíciót is díjazták, és úgy gondolom, a jogi karon a magyar nyelven való felvételizésért való küzdelem ügye is nyomott a latban – mondta Sóti Attila.

A díj átadására szeptember hatodikán kerül sor Budapesten, a parlamentben, másnap pedig a magyar nyelven való felvételizés ügyében zajlik a főtárgyalás az újvidéki Felső Bíróságon.

– Itt kell majd a bizonyítékokat bemutatni. A célunk visszaterelni a figyelmet a fő problémára: hogy nem az lényeg, hogy akad-e olyan, aki magyarul akar felvételizni vagy sem, hanem az, hogy ettől függetlenül biztosítani kell a magyar nyelven való felvételizés lehetőségét. A Jogtudományi Kar nem tartotta be a tartományi rendelkezést, ezt fontos hangsúlyozni. Az ügyvédi irodában azt mondták, hogy ez lehet a végső tárgyalás, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján én már semmit sem merek biztosan kijelenteni. Mindenesetre nagyon megdöbbennék, ha végül olyan döntés születne, hogy a jogi karnak van igaza – hallottuk a VaMaDisz elnökétől.

 

Forrás: Magyar Szó