Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Életre keltik a komatálat

Életre keltik a komatálat

A hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete egy feledésbe merült, régi népszokást, a komatálat szeretné bevezetni mai, rohanó világunkba. Ez egy feledésbe merült, de a XXI. században is életképes népszokás. Még az 1980-as években is elmaradhatatlan volt. A szoptató anyáról való gondoskodással biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjön a szülés után, és szoptatni tudjon. A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd.

Az első komatálat ebben az évben Ludason kapták, most a királyhalmi Márton családhoz érkezett. A Kolibri Nagycsaládosok Egyesületnek a hajdújárási Hedera étterem nyújt segítséget azzal, hogy egy ebédet biztosít a családnak. Márton Kornélia, édesanya: „Balázs a harmadik gyermek a családban, most tíz napos, nagyon örül az egész család neki.”

Balázs egyelőre nagyon nyugodt kisbaba, csak akkor sír ha éhes. Komenda Renáta a településen védőnőként dolgozik, de önkéntes munkával segíti az egyesület munkáját. „A vándorbölcső mellett, ami szintén néhány hónappal ezelőtt indult el, a komatál programot is útnak indítottuk. Szerettünk volna így újra hívni egy régi, talán már kicsit el is feledett hagyományt, és azokat a családokat, akik hazatértek a kórházból, azokat az édesanyákat ilyen módon megtámogatni egy főtt étellel. Azon dolgozunk, hogy minél több vendéglátó egységet megnyerjünk ennek a programnak, és hogy élvezzük az ő támogatásukat. Én azt hiszem, hogy már ez a néhány családtól is jó visszajelzéseket kaptunk és sikerült egy kis örömöt csempészni ezekbe az első zűrös napokba.”

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesületnek mindig is szívügye volt a gyerekek. Igyekeznek az édesanyákat támogatni amiben csak lehetséges. A komatálat egyébként eredetileg a komaasszony készítette el a kismamának. Az új jövevény érkezése utáni időszakban óriási segítség a családoknak, ha valaki meleg ételt biztosít a számukra.

 

Forrás: PannonRTV