Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Elismerés Szőke Annának

Elismerés Szőke Annának

A kishegyesi önkormányzat vezetősége fogadta dr. Szőke Annát – A kishegyesi óvodapedagógus egyedüli határon túliként kapta meg a Brunszvik Teréz-díjat

Dr. Szőke Anna óvodapedagógus és néprajzkutató a közelmúltban átvehette a Brunszvik Teréz-díjat Budapesten. Ez az óvodapedagógusoknak járó legmagasabb kitüntetés, amit idáig még nem kapott meg egy határon túli magyar sem. Ennek az igen kiváló eredménynek az elismerésére a kishegyesi önkormányzat vezetősége tegnap délelőtt fogadta Szőkét, és szerény ajándékban részesítette. A fogadáson jelen volt Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje, valamint Mohácsi Zoltán és Sándor István, a községi tanács tagjai.

Két meglepetés is érte, mondta el lapunknak dr. Szőke Anna.

– Az egyik meglepetés az volt, amikor értesítettek, hogy megkaptam a Brunszvik Teréz-díjat. Két professzor terjesztett fel a díjra: H. Tóth István kandidátus és Körmöci Katalin, az Óvodai nevelés főszerkesztője. A felterjesztést megerősítette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Sutus Áron is. Ebben az a csodálatos, hogy mindez a tudtom nélkül zajlott, és egy csodás meglepetés volt számomra. A másik meglepetés a kishegyesi önkormányzat részéről ért, mert nem számítottam rá, hogy meghívnak és ilyen kedvesen megajándékoznak – mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy az életmottóját Brunszvik Teréztől kölcsönözte: „Csak ember szeretnék lenni, a szó legnemesebb értelmében.” Ez kísérte végig az életét, mindig odafigyelt a hátrányos helyzetű gyerekekre, valamint a tehetséges gyerekekre, fogalmazott.

A Brunszvik Teréz-díj elnyerésében nagy szerepe volt a Vajdasági Magyar Óvodásszínjátszó Találkozó életre hívásának. Ez a rendezvény egy nehéz időszakban indult útjára.

– Már 24 éve megy a találkozó, és a kemény Miloševići-időszakban kezdődött. 1993-ban a kishegyesi óvoda elszakadt az iskolától és egy montenegrói igazgatónőt kaptunk, aki erőteljesen egységesíteni szándékozta a község kultúráját. Közös fellépései voltak a három településnek, és azt vettem észre, hogy a magyar gyerekek olyan produkciókat kezdtek bemutatni, amiket a másik nemzet is értett. A magyar dalokat és szavalatokat kifütyülték, mert nem értették. Ez engem nagyon zavart, mert nekünk a magyarságunkat kell erősítenünk és tudatosítanunk. Így indult el az ovis színjátszó találkozó, hogy igenis a magyar nyelvre kell fektetni a hangsúlyt – mondta el dr. Szőke.

Dr. Szőke Anna megkapta az anyaországi Brunszvik Teréz-díjat, amit kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért és az óvodapedagógusok képzéséért ítéltek oda neki, mondta lapunknak Szűgyi István.

– Más alkalmakkor is szoktunk fogadni olyan községbelieket, akik kiemelkedő és elismerésre való dolgot tesznek le a társadalom asztalára. Mi ezt díjazni szoktuk, ha mással nem, akkor egy csokor virággal és egy szerény ajándékkal. Ezzel jelezzük, hogy az önkormányzat figyelemmel kíséri ezeket dolgokat. Egy-két évre visszamenően sikeres sportolóinkat és más téren kiemelkedő tehetségeinket fogadtuk és ajándékoztuk meg. Bizonyos értelemben ugyanebbe a besorolásba tartozik Szőke Anna is, akinek mindenféleképpen nagyra becsüljük a munkáját – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy mindenféleképpen elismerésre méltó mindaz, amit dr. Szőke Anna letett az asztalra mint óvodapedagógus, és mint néprajzkutató.

 

Forrás: Magyar Szó