Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Előkerültek a távcsövek -...

Előkerültek a távcsövek - madármegfigyelést tartottak Topolyán

 
Most hétvégén tartják az Európai Madármegfigyelő Napokat.

A kontinens-szerte megrendezett akcióhoz egyebek között a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület is csatlakozott. A túrázók vörös vércsét, karvalyt, egerészölyvet és örvös galambot is láthattak. A Topolyai Mezőgazdasági Iskolától indultak a túra résztvevői. Egy rövid táv után már meg is figyelhették az egerészölyveket.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat.

 

PannonRTV felvétele

Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára: "Egy ilyen baráti verseny is az európai országok között. Három számban, a helyszínek számában, a résztvevők számában és a megfigyelt madarak példányszámában zajlik a versengés, persze fajszám is számít egyébként, de azt már nem szokták így feltüntetni. Minekünk itt Szerbiában elég fontos, tehát írjuk a fajszámot is a példányszám mellett. Topolya szempontjából ez azért érdekes, mert ez a mi túránk itt a Topolyai-tó környékén fajszámban átlagban erős szokott lenni. Ritka az az év, amikor 40 faj alatt látunk. Inkább 40, 50, közelítjük a 60-at, ha kedvez az időjárás. Ez az ideire nem mondható el az erős szél végett."

A topolyai túra résztvevői az egerészölyvek mellett az örvös galambot és a vörös vércsét is megismerhették. Az Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai magyar és szerb nyelven is információkhoz juttatták az érdeklődőket.

"Amellett, hogy ez egy oktató, nevelő jellegű túra, kihozzuk az embereket, elmeséljük a madarak életét, a vonulását, lényegében egy monitorozási munka is, mivel a legtöbb túrát szakemberek vezetik. Nyilván, hogy a fajok jól meg vannak határozva és ebből is látható, hogy mekkora madártömegek vonulnak ilyenkor Európából Afrika felé vagy Dél-Európa irányába, attól függ, hogy ki merre telel. Ez lényegében egy felmérés is és egy viszonylagos kép arról, hogy mennyi madarunk van itt Európában."

Sihelnik József elmondta, Topolya község területén hivatalosan több mint 190 madárfajt jegyeztek fel. A sikeres védelmi programnak köszönhetően újra költ a szalakóta, de fehér gólya már nem fészkel a község területén, csak vándorló vagy kóborló példányokkal lehet találkozni a szakember szerint.

 

Forrás: PannonRTV