Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Eső látta ünnepség

Eső látta ünnepség

Hétvégén újkenyér-ünnep volt Zentagunarason

A művelődési műsor kezdetén még csepergett az eső (Fotó: Lakatos János)A művelődési műsor kezdetén még csepergett az eső (Fotó: Lakatos János)

A zentagunarasi helyi közösség és a civil szervezetek idén 12. alkalommal szervezték meg az új kenyér ünnepét. A vasárnap délután érkező eső csak egy kicsit zavarta meg a kétnapos programsorozat menetét, mindössze a kultúrműsor kezdődött kicsivel a tervezett időpont után.

A programsorozat szombaton labdarúgó-bajnoksággal vette kezdetét, amit a topolyaiak csapata nyert meg, Bácsfeketehegy lett a második és a helyi fiúk a harmadikok. A futball után az ötszörös és tízszeres véradóknak járó elismeréseket Kospenda Josip, a Vöröskereszt topolyai községi szervezetének elnöke és Lestár Tibor, a szervezet titkára adták át. Az elismerés mellett a véradókat egy ebéddel is megajándékozták. A napot retrodiszkó zárta.

Vasárnap a hagyományoktól eltérően nem délután 3-kor, hanem délelőtt 11 órakor kezdődött a kenyérszentelő szentmise. Az időpontcsere kezdetben nem mindenkinek tetszett, de a végén bejött, mondta el lapunak Farkas Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke, sokkal többen voltak ugyanis rajta, mint a korábbi években.

Az ünnepi misét követően kezdődött a fiákeres felvonulás, amely körbejárta az egész falut. Idén 16 fiáker és 3 lovas vett benne részt. A felvonuláshoz hasonlóan a délutáni játszóház is igen jól sikerült. A tanácselnök meglátása szerint nem lehet megmondani, hogy a gyerekek vagy a szülők élték bele magukat jobban a játékokba. A játszóházat a Csipkerózsa Kézmunkacsoport szervezte, akárcsak a kézimunka- és kézműves-kiállítást, amely nagyszerű alkotásokat vonultatott fel. Az újkenyér-ünnep programjának hagyományosan része a paprikásfőző verseny is, amelyre az idén 13-an neveztek be. Az első díj csak részben került Zentagunarasra, hiszen a legjobbnak szakácsnak bizonyuló Homolyai Imre topolyai lakos, ám zentagunarasi származású.

Amint említettük, a délutáni zápor miatt a kultúrműsor kezdete csúszott, s kezdetben kevesebb látogató volt, ám műsor végére megtelt a nyári színpad előtti tér. A művelődési műsor fellépői között voltak: a Gracza János Gyöngyvirág Asszonykórusa, a Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület tamburazenekara és tánccsoportja, Horváth Ákos, a helyi általános iskola Gézengúz és Pimpimpálé csoportjai, Homolya Dániel és Szőke Márió, a Pacsér Művelődési Egyesület énekkara és citerazenekara, a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület énekkara, a kevi Móra István Művelődési Egyesület táncosai. A műsor legnevesebb fellépője Bicskei István színművész volt, aki egy verssel lepte meg a zentagunarasiakat.

Az új kenyér ünnepe hagyományosan tűzijátékkal és utcabállal ért véget a késő esti órákban.

(Magyar Szó)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?