Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > EX Libris Díj a Petőfinek

EX Libris Díj a Petőfinek

Rangos anyaországi elismerésben részesült a kishegyesi művelődési egyesület

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartotta 40. gálaműsorát a Magyar Művészetért Alapítvány. A gálán kiosztották az alapítvány díjait, melyek közül az egyik legrangosabbat, az EX Libris Díjat a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kapta meg.

Ezt a díjat alkotók, közösségek, a szellem és az erkölcs személyiségei, világhírességek és az új generációk kiválóságai kapják meg. Az elismerést Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke vette át az alapítvány elnökétől, Gubcsi Lajostól. Linka lapunknak elmondta, hogy a díjat munkájukkal és közösségépítő törekvéseikkel érdemelték ki.

– A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület munkáját az anyaországi magyarok minősítették. A szerepléseinket, megjelenéseinket, az egész egyesület évtizedes munkáját értékelték ezzel a díjjal. Rendszeresen vannak fellépéseink Magyarországon, de az alapítvány elnöke járt Vajdaságban, és itt is minket ajánlottak. Ez már a második anyaországi kitüntetésünk, az első a pomázi Magyar Vár Alapítvány elismerése volt. A díj nem jár semmi külön jutalommal, de szakmai szempontból nagyon jelentős elismerése a munkánknak – nyilatkozta az elnök, majd arról is beszámolt, hogy az alapítvány díjrendszere az egész Kárpát-medencét felöleli. A Petőfi esetében a művészeti, kulturális és oktatói munka mellett a közösségteremtő törekvés volt az, amit az alapítvány értékelt. Nagyszámú és sokrétű szakcsoportjaink vannak, és ezt minősítették, valamint a magyarság értékeinek megóvásáért tett fáradozásainkat – fogalmazott Linka.

Az egyesület természetesen nem fog ülni a babérjain, máris számos tervük van. Szervezőként vesznek részt az Anna-napi rendezvénysorozatban, ahol az egyesület több szakosztálya is megmutatja tudását. A nyár során több magyarországi meghívásnak is eleget tesznek, emellett különböző táborokba viszik a gyerekeket. Augusztusban vándortáncházat tartanak gyermekek számára, több településen. Az ősz folyamán pedig igen komoly, 1956-os tematikájú műsort fognak összeállítani.

– Kishegyesen is van egy emléktáblája az 56-os szabadságharcnak, s ezt november 4-én fogjuk megkoszorúzni. A tábla három éve áll a színház falán, s úgy döntöttünk, hogy az idén alkalmi műsort készítünk a koszorúzásra. 56-os tematikájú műsort eddig még nem csináltunk, ez lesz az első alkalom, és az egyesület több szakosztálya is részt vesz benne. Ez egy nagy volumenű színpadi produkció lesz, énekkel, szavalással és néptánccal – számolt be Linka.

 

Forrás: Magyar Szó