Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Farsangi nosztalgia

Farsangi nosztalgia

 

A világban végig söprő koronavírus-járvány miatt egy ideig szünetel a személyes találkozás. Ennek ellenére, jó visszagondolni, hogy milyen mozgalmas volt a farsangi időszak és milyen vagány programot tartott a szabadkai csapat. Íme egy kis nosztalgia, hogy milyen is volt a szabadkai csapat farsangja.

Az év elején, pontosabban február 29.-én szombaton megszervezésre került a szabadkai Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat farsangja. A program a szabadkai Református Egyház épületében volt megtartva.

A szervezők már korábban ott voltak, hogy megkezdjék az előkészületeket. Amikor mi odaértünk a segítőkkel elkezdtük berendezni a nagy termet. Hamarosan érkeztek a résztvevők, megkezdődött a regisztrálás. Körülbelül 40-en vettünk részt az izgalmas eseményen. Sótanyi Bálint őv., rajvezető megnyitotta a programot, elénekeltük a cserkészinduló első versszakát és felolvasta a napirendet. Ez után játék következett. Levonultunk az udvarra és Pintér Atilla őv., másik rajvezető két csapatra osztotta a társaságot. Az első játékot egyik önkéntes cserkészünk vezette, amelynek az volt a lényeg, hogy a vonalig talicskázva kellett menni, aztán pedig csere volt. Visszafele helyet cseréltek a párok, így mindenki kipróbálhatta magát mindkét módban. Amikor ez befejeződött, akkor következett az a versenyszám, amikor ketten a fejük között viszik a lufit a vonalig, vissza pedig futnak. Ezt egy egy xox-ra hasonlító játék követte, csak nagyban, amelyet mindenki izgatottan várt. Amikor mind a három játék lement megindultunk vissza a terembe, volt egy kis szünet és újabb játék következett. Mind a két csapatnak volt egy –egy asztala, amit körbe álltak. Az asztalon különböző eszközök voltak és azt a feladatot kapták, hogy egy minél magasabb építményt építsenek, minél rövidebb idő alatt. A zsűri pontozta. A játékok után kézműves foglalkozást tartottak, amit a lányok vezettek. Busó maszkot készítettek papírtányérból és különböző dolgokból. Ez idő alatt megérkeztek a fánkok és a segítők megkenték lekvárral őket. Amikor a kézműves foglalkozáson mindenki befejezte alkotását, akkor a résztvevők kaptak időt átöltözni és felkészülni a jelmezversenyre. A jelmezversenyen három zsűri döntött. A résztvevőknek a nevüket kellett mondani, hogy mit ábrázolnak és valami szuperképességet, ami vonatkozik arra ami a jelmezük. Voltak szokásos bevált jelmezek is, például pókember, de voltak egyediek is amelyek igazán különlegesek voltak. A pontozás nem csak a jelmeztől függött, hanem attól is, hogy mennyit meséltél. A három nyertes: egy rendőr, egy madárijesztő és egy mesehős volt. Amikor a jelmezverseny befejeződött, a pontokat összeszámolták a játékokból és az első csapat nyert. Kekszet és cukorkát kaptak jutalmul. Ezek után behozták a fánkokat tálcán és nekilátunk falatozni és szörpöt inni. Zenét hallgattunk, vidám hangulat kerekedett, a fánkok is finomak voltak, és 2 féle lekvárból lehetett választani.

A program nagyon sikeres volt, mindenki örömmel vett részt rajta.


 

Stausz Bence

52. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat cserkésze