Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Felszentelték Kelebián dr....

Felszentelték Kelebián dr. Batthyány-Strattmann László szemorvos vitrázsát

2014.04.05-én 17 órakor hársfacsemeték ültetésével kezdődött az ünnepség. A kelebiai cserkészek egy-egy facsemetét ültettek a templom előtti térre. Kishegyesről, Csantavérről és Szabadkáról érkeztek vendég cserkészek, akik segítettek a facsemeték ültetésében.


A vitrázsszentelő 18 órakor kezdődött. Ünnepi szentmise keretén belül Főtisztelendő Gyulai Endre nyugalmazott szegedi püspök szentelte fel a sorrendben negyedik vitrázst. Prédikációjában kifejtette és méltatta Dr. Battyhányi Strattmann László életét, példaértékű munkáját. Orvos volt, akit nem a pénz motivált, hanem az ember. 6000 szürke hályog műtétet végzett. A szegényeken elvégezte a műtétet ingyen és még a szemüveget is ő maga fizette a betegnek. Példásan nevelte gyermekeit és minden nap szentmisével kezdte a napot és rózsafüzérrel zárta. A szent emberek szentként hallnak meg, hiszen életrajzából azt is tudjuk, hogy miután gyors lefolyású rákbetegség végzett vele egy este a rózsafüzér utolsó tizedének elmondása után adta át lelkét Teremtőjének.

A szentmisén Dulics Tímea vendégművész, énekes szerepelt alkalmi áriákkal. Schütz, Viadana és Bach régi mesterek művei csendültek fel. Harmóniumon közreműködött Kuktin Adrienn akadémista, a templom kántora. A zsoltárt Móra Krisztina hittanos énekelte.

Paskó Csaba
plébános