Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Fiatalos lendülettel

Fiatalos lendülettel

Szabadtéri filmvetítés, extrém sport és street art

Utcaművészet az Izlog Ideja színházklubbal szembeni átjáróbanUtcaművészet az Izlog Ideja színházklubbal szembeni átjáróban

Különleges, sokszínű programkínálatával nagy visszhangra talált Topolyán az I. Origo Open Fest elnevezésű három napos szabadtéri fesztivál. A rendezvény keretében többek között szabadtéri mozit, extrém sportversenyt, graffiti alkotásokat, koncerteket, családi programokat kínáltak az érdeklődőknek.

Fiatal képzőművészek tárlatának megnyitójával kezdődött péntek délután a programsorozat, de a különleges kiállítás helyszínén, a Művelődési Ház kiállítótermében volt pólónyomtatás is, és topolyai jelképeket ábrázoló graffitik készültek a városközpontban, valamint igényes zenei program kísérte a három napos hétvégi fesztivált. A hivatalos megnyitót a péntek esti szabadtéri filmvetítés alkalmával tartották, majd Tolnai Szabolcs 1998-ban forgatott Nyári mozi és Fövenyóra című alkotásait láthatta a közönség. A vetítés szünetében maga a rendező és Peter Mitrić, a Palicsi Filmfesztivál szelektora is köszöntötte a megjelenteket.

Szombaton délután az extrém sportok rajongóinak szerveztek versenyt, vasárnap délután pedig a legkisebbek számára tartottak érdekes foglalkozásokat, bohócok, zsonglőrök töltötték meg élettel Topolya központját, de különböző civil szervezetek is bemutatkoztak, köztük a topolyai Prizorgo kutyamenhely, amely számára gyűjtést is szerveztek.

A II. Topolyai Extrém Sportok versenyének keretében Szerbiában első alkalommal került sor hivatalos rollerversenyre. Az extrém sporttal foglalkozó topolyai fiatalok az Ifjúság nagysága elnevezésű minisztériumi pályázaton nyert összegből előzőleg megépítették a versenyzéshez szükséges elemeket, és a hétvégén a nagyközönségnek is bemutatták ügyességüket. A vasárnapi program a legkisebbeket és a családokat szólította meg. A szökőkút körüli téren a kézműves kirakodóvásár mellett a Kreativni Pogon elnevezésű újvidéki cirkusz társulat szórakoztatta a gyerekeket. Jó alkalom volt az esemény arra is, hogy az érdeklődők kipróbálják a különböző dobokat is, hiszen szeptembertől a topolyai Zenedében ütős szak is indul. Mindemellett magyar felirattal ellátott szerb nyelvű filmek, illetve szerb feliratos magyar filmek bemutatása képezte a háromnapos fesztivál gerincét. Esténként a Múzeum melletti téren a színvonalas filmválogatás nyújtott kellemes nyári kikapcsolódást. Az említett filmeken kívül a többi között Antal Nimród Kontroll, és Szabó István Az ajtó című alkotását vetítették le.

Az első Origo Open Fest a fiatalokat tömörítő topolyai Origo civil szervezet és az Izlog Ideja civil szervezet együttműködésével jött létre. Céljuk az volt, hogy a közép-bácskai kisváros nyári kínálata művelődési, sport és szórakoztató eseményekkel is gazdagodjon, és, hogy a minden generációhoz szóló programokkal bemutassák, közös akarattal sok minden elérhető. Több szervezet és cég, a topolyai önkormányzat, a Művelődési Ház, az A-Smyle amerikai szervezet és az ifjúsági és sportminisztérium Mladi su zakon projektuma segítségével valósulhatott meg a valóban tartalmas, újszerű fesztivál Topolyán.

(Magyar Szó)