Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Fokhagymafesztivál és falunap Ludason

Fokhagymafesztivál és falunap Ludason

Fokhagymafonás, tepertőkrémes- és zsíros kenyér, művelődési műsor és utcabál – így telt Ludason a 11. Fokhagymafesztivál. A rendezvényt a falu napján tartották, ahol a fokhagymatermelők bemutatták terményüket.

Ludason sokan foglalkoznak fokhagymatermeléssel. Csömöre József már 30 éve termeszti ezt a zöldséget, elsősorban a hagyomány miatt, és azért, mert nem kell minden évben cserélni a magot. „Saját magát reprodukálja, ha megvetted a magot, utána éveken keresztül nem kell venned, csak ugyanazt használni. De ha van komolyabb befektetésed 5-10 évig, akkor csak kell utána cserélni a magot.”

A rendezvényen megalakították a Ludasi Fokhagymatermelők Klubját, azzal a céllal, hogy levédjék a ludasi fokhagymát, hogy ez a zöldségféle valóban a település védjegye legyen. A fokhagymatermelés ugyanis Ludason ősi hagyomány. Aladics Tibortól, Ludas Helyi Közösség elnökétől megtudtuk: „A fokhagymafesztivál valamikor még 2000 előtt lett kitalálva, hiszen a környező falvakban és mindenhol, mindenkinek van valamilyen rendezvénye, így mi úgy gondoltuk, hogy ránk legjobban jellemző, őseink hagyománya, a fokhagymatermelés.”

Az este folyamán különböző programokkal, ingyen vacsorával és utcabállal várták a vendégeket Ludason.

(PannonRTV)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?