Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Harmincéves a Csornai Richárd...

Harmincéves a Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete

Kereken 30 éve alakult meg a Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete Szabadkán. A csoportosulás az egykori Jugoszlávia egyik első környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezete volt.

Az elmúlt 30 évre egy beszélgetés keretében emlékeztek vissza az akkori alapító tagok. A szervezet egyik első úttörője volt a környékünk természetvédelme érdekében létrejött civil összefogásnak. Agárdi József, alapító tag, Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete: „Mi akkor valóban megtettük azokat az első lépéseket, hogy a Palicsi-tavat, a Ludasi-tavat, a Szelevényi erdőt védetté nyilvánítsák, és a másik, hogy próbáljuk egy picit az ökológiát, főleg a biológiai ökológiát kiemelni, és az emberekkel tudatosítani, hogy az mennyire fontos.”

Az egyesület a természeti értékek megőrzése érdekében táborokat is szervezett. Ezek akkor ingyenesek voltak, így természetvédő fiatalok új generációit is ki tudták nevelni.

PannonRTV felvétele

Hulló István, alapító tag, Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete: „Szakmai, ökológus, biológus társaság kezdett működni, de utána hamarosan csatlakoztak hozzá pont azok, akik újságírók, szabadelvű gondolkodók, akik gyakorlatilag már hozták magukkal a nyugaton jóval aktívabb zöld eszméket.”

A harmincéves egyesületnek kétségbevonhatatlan eredményei vannak például a Szelevényi puszta és erdő megőrzése, valamint a Szabadka környéki természetvédelmi területek létrehozása szempontjából.

 

Forrás: PannonRTV