Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Határon átnyúló civil...

Határon átnyúló civil együttműködés

A határ menti civil szervezetek megerősítése, a tapasztalatcsere, egymás megismerése a célja a Civil Info elnevezésű határon átnyúló együttműködési projektnek. A program szabadkai nyitókonferenciáján a projektpartnerek mutatkoztak be, majd ismertették a közös tevékenységeket. 

A szabadkai Szakegyesületek Szövetsége 25 más-más területen tevékenykedő egyesületet karol fel. Ezeknek a szervezeteknek fontos a megerősödés, illetve a külföldi tapasztalatok elsajátítása. Nyilas Attila projektmenedzser: „A program célja, hogy a határ menti térségben működő civil szervezeteket megerősítsük, és hogy az együttműködést kialakítsuk a magyarországi féllel. Hogy a tudást áthozzuk a mi oldalunkra, amit ők már évek óta az európai uniós tagság útján ki tudtak alakítani.”

Az egyik magyarországi partner a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület 1998-ban ifjúsági szervezetként alakult. Azóta több térségi és nemzetközi projekt által fejlesztették a falu életét.

Kiss-Patik Péter alelnök, Kulturális és Szabadidős Egyesület, Bordány: „Olyan tanulmányi utat szeretnénk szervezni, amikor mind a vajdasági oldalon, mind a dél-alföldi oldalon meg tudják nézni azokat a jól működő civil szervezeteket, egyesületi munkákat, amelyeket érdemes átvenni.”

A projektet az Európai Unió a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozza 82 ezer euróval. A tapasztalatokból több kisfilm és egy civil kézikönyv is készül, amely hasznos segítség lesz a szervezetek további munkájában.

(Pannonrtv)