Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Honismereti verseny Széchenyiről

Honismereti verseny Széchenyiről

Idén négy ország huszonkét csapata bizonyította tudását és kreativitását Szabadkán

Az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében szombaton 21. alkalommal szervezték meg a hagyományos Kárpát–medencei honismereti versenyt, amelynek idei témája Széchenyi István és a reformkor volt. A rendezvénynek a korábbi néhány évhez hasonlóan ezúttal is a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola adott otthont.

Idén négy ország, Szerbia, Magyarország, Románia és Szlovákia 22 általános és középiskolás csapata mérte össze tudását és kreativitását. A csapatok pályamunkákkal és tematikus plakátokkal készültek, de a helyszínen villámkérdésekre is válaszolniuk kellett.

A zsűri döntésének értelmében általános iskolás kategóriában a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola csapata került a dobogó legmagasabb fokára, második helyen a házigazda, a Széchenyi István Általános Iskola csapata végzett, harmadikon pedig a szegedi Gedói Általános Iskola diákjai. A középiskolások két első helyet zsebeltek be: a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium osztozott az első helyen, ezüstérmesek a zentai Egészségügyi Középiskola diákjai lettek, harmadik helyen pedig a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Szakközépiskola csapata végzett.

A versenyzőket és az egybegyűlteket De Negri Ibolya, az Észak–bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte alkalmi beszédében, amelyben természetesen gróf Széchenyi Istvánt is idézte: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”. A kisebbségi sorsban élő nemzetek megmaradása elsősorban attól függ, hogy meg tudják-e őrizni önazonosságukat, emelte ki De Negri Ibolya, majd emlékeztetett, hogy a Honismereti verseny 1995-ben azzal a céllal indult útjára, hogy a Vajdaságban felnövekvő ifjú nemzedék alaposabban megismerje, megszeresse és ápolja nemzeti sajátosságait.

– Huszonegy éve közös összefogással éltetjük a rendezvényt, szervezők, tanárok, diákok. A rendezvény értékeket és a történelmet eleveníti fel. Minden évben más-más témával, történelmi korral foglalkozik a vetélkedő, gyakran reagálva az éppen aktuális évfordulókra – fogalmazott De Negri Ibolya.

Az egybegyűlteket a folytatásban Weiss Vesna, a fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Széchenyi Általános Iskola igazgatója, majd Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör elnökhelyettese köszöntötte. Ezt követően Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket, majd bemutatta a „Vízióból tettek! Széchenyi István, a modern Magyarország megalapítója” című kiállítást.

Forrás: Magyar Szó