Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > I. Vajdasági Ifjúsági Honismereti...

I. Vajdasági Ifjúsági Honismereti Akadémia Horgoson

Az I. Vajdasági Ifjúsági Honismereti Akadémiát az Iringó Civil Szervezet szervezte meg november 22-én és 23-án, a Horgos melletti Domus Pacis vendégházban.

Az akadémia témája: Menni vagy maradni? Hogyan és hol képzelik el a fiatalok a jövőjüket.

Október elején lett meghirdetve a pályázati felhívás (interneten, újságokban), amelyre a 14-25 éves korosztály jelentkezhetett. A témával kapcsolatban érkeztek esszék, plakát-tervek, komolyabb dolgozatok, amelyeket a találkozón bemutattak és előadtak a fiatalok.

Összesen 12 előadás hangzott el. Egyénileg és csoportosan 20 fiatal mutatta be munkáját, mondta el véleményét a témával kapcsolatban. Három kategóriában (az általános, a középiskolás és az egyetemista korosztály) képviseltették magukat a résztvevők.

A határokon átnyúló rendezvénynek mintegy 50 résztvevője volt, meghívott vendégekkel és előadókkal együtt.

Érkeztek résztvevők Horgosról, Magyarkanizsáról, Zomborból, Óbecséről, Zentáról, a határon túlról pedig Aradról, Kevermesről, Békéscsabáról és Budapestről.

A fiatalok munkáit vajdasági és magyarországi szakemberek értékelték. Szepesi Zoltán, pszichológus, Badis Róbert, szociológus, Fabulya Éva, pedagógus és Debreczeni-Droppán Béla, történész.

A komolyabb előadások után pedig szórakoztató és játékos feladatok mellett barátkozhattak a fiatalok.

A kétnapos rendezvény egy helytörténeti sétával zárult, amelyen két horgosi fiatal (Gonczlik Ákos és Szabó Imre) mutatta be Horgos múltját, értékeit és nevezetességeit.

Tartalmas két napot töltöttek együtt a fiatalok, színvonalas és érdekes előadások hangzottak el.

A találkozó témájával kapcsolatban nem lehet egy általános érvényű következtetést levonni, miszerint menni vagy maradni szeretnének-e a fiatalok, hiszen ez mindenkinek az egyéni döntése. Viszont abban mindannyian megegyeztek, hogy utazni érdemes, világot látni kell, de talán mégis inkább érdemes hazajönni és megpróbálni a szülőföldön boldogulni.

Az ifjúsági találkozót a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatták.