Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Kishegyes: Szociális szolgáltatások...

Kishegyes: Szociális szolgáltatások és házi ápolás

Az önkormányzat, a civilek és a katolikus egyház közös projektuma

Msgr. Dobai István, Marko Rovčanin és Zsidai Erzsébet Msgr. Dobai István, Marko Rovčanin és Zsidai Erzsébet

A községháza kis tanácstermében ünnepélyes keretek között együttműködési szerződést írt ma alá Kishegyes Község Önkormányzata nevében Marko Rovčanin községi elnök, Zsidai Erzsébet, a kishegyesi Női Fórum elnöke, és Msgr. Dobai István tiszteletbeli főesperes, a Szabadkai Egyházmegye Caritas igazgatója. A közös projektum hivatalos elnevezése: Szociális szolgáltatások, házi ápolás, idős és mozgásukban sérült személyek ápolása Kishegyes Községben. A projektumot a köztársasági munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium 1 460 000 dinárral támogatja, amihez a község még 960 000 dinár önrészt biztosít.

Zsidai Erzsébet a kishegyesi gyakorlatról szólva kiemelte, hogy a helyi geronto-szolgálat jó példája annak, hogyan működhetnek együtt sikeresen az önkormányzat, a civil és az egyházi szervezetek. A szerződést követően úgy nyilatkozott, csak azt tették papírra, ami már a gyakorlatban eddig is jól működött. A Női Fórum a falugondnokok munkáját, a Caritas pedig az egészségügyi nővérek és házi ellátók tevékenységét koordinálja. Vajdaságban elsőként Kishegyesen kezdték el ezt a tevékenységet még 2008-ban, azóta már Kispiac és Horgos is követte a példát. A falugondnokok és házi kisegítők munkája nagyon egyedi és sokrétű, hiszen személyre szabottan az egészségügyi és lelki problémák enyhítése mellett segítenek idős polgártársainknak a ház körüli munkákban is, valamint mindenben, amiben segítségre szorulnak.

Msgr. Dobai István a szerződés aláírását követően elmondta, a kishegyesi községi vezetőség szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot, a Caritas pedig támogatja az ilyen projektumokat, hiszen a szeretetszolgálat célkitűzései is megegyeznek a szolgálat irányelveivel. Így megoldható, hogy az időseknek nem kell otthonokba költözni, melyekben egyébként is korlátozott a férőhelyek száma, és a kishegyesi község területén nincs is ilyen. Lukács Klára, a Községi Tanács szociális kérdésekkel megbízott tagja a szerződés aláírása után közölte, hogy a minisztérium támogatásának köszönhetően a szolgálat hamarosan kap egy személygépkocsit is, ami megkönnyíti a munkát, valamint a falugondnokok javadalmazását is a minisztérium biztosítja az elkövetkező nyolc hónapban.

Az eseményen jelen volt még Ricz Gábor, a Caritas szervezet főkoordinátora, Mohácsi Zoltán a kishegyesi községi elnök helyettese, Linka Miklós tanácstag és Kovács Károly községi tanácsos.

A Kishegyesi Nők Fóruma, a kecskeméti székhelyű Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és az Észak Bácskai Homokhát Kistérség közösen nyert meg nemrégiben egy európai pályázatot a falugondnoki szolgálat népszerűsítésére Vajdaságban. A projektnyitó konferenciát május 29-én tartották meg Kishegyesen.

(VajdaságMA)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?