Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Környezetvédelmi csapatversenyt...

Környezetvédelmi csapatversenyt szerveztek Szabadkán

Öko-tudat elnevezéssel került megrendezésre az a környezetvédelmi csapatverseny, amelyet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett. Az esemény célja az általános iskolás diákok környezettudatos világszemléletének a kialakítása. A szabadkai megmérettetésre 14 csapat érkezett Vajdaság egész területéről. A legjobbak a nyár folyamán a magyarországi Orfűn egy táborban vehetnek részt.

A diákok sokat készültek a versenyre. Kutatták környezetük természeti értékeit, plakátot és prezentációt készítettek. Három témakör közül választhattak: lakóhelyem és környékének természeti értékei, lakóhelyem környezeti problémái, a harmadik téma pedig az ökotudatos életmód. A versenyzők fontosnak tartják a környezetvédelmet. Kószó Vivien, Martonos: „Ha nem ügyelünk erre, akkor sokkal jobban károsodik a környezetünk és sokkal szebb így a földi élet és sokkal többet tehetünk érte.”

PannonRTV felvétele

Az egyik feladat egy poszter készítése volt, amelyen fel kellett tüntetni egy élőlényt, amelyre idén jobban oda kellene figyelnünk. A zsűri elnöke elmondta, hogy több dolgot is értékeltek az előadás során. Bicó Irén, nyugalmazott pedagógus: „Természetesen mi a kreativitásukat értékeljük. A kutatómunkát, az elemzést, az analízist. Mennyire látszik, hogy ők készítették a munkát, mert ez bizony egy kis utánajárást is igényel. A legfontosabb cél pedig a környezettudatos életmód kialakítása, kialakításához való hozzásegítés ezen a versenyen.”

A verseny bemutató része a szabadkai Október 10-e Általános Iskola tornatermében zajlott, majd a diákok terepmunkára mentek ki Palicsra a Riparia Természetbarátok Egyesületével közösen. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Fontosnak tartjuk, hogy az ökotudattal, illetve a környezet ökológiájával foglalkozzanak a gyerekek, hogy lássák azt, ahol élnek, vegyék figyelembe, illetve hogy tapasztalják, hogy milyen a környezetük.”

A három legjobb csapat a nyár folyamán táborban vehet részt. Az első helyezettek Magyarországra, Orfűre mehetnek egy környezettudatos táborba, a második legjobb csapat jutalma a logikai tábor lesz Muzslyán, a harmadikak pedig Palicson vehetnek részt egy táborban a nyáron.

 

Forrás: PannonRTV