Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Kreativitáscsiszolás ördöglakattal

Kreativitáscsiszolás ördöglakattal

A szabadkai Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolában az idei tanévben is több mint 100 diák fejlesztette képességeit a hétvégi foglalkozásokon

– A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban dolgoztam, és amikor meghívást kaptunk az 1. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre Révkomáromba, szükség mutatkozott rá, hogy a tanulók külön csoportos foglalkozásokon készüljenek erre a nemes megmérettetésre, majd a hazai versenyekre is. Ez 1992-ben volt, de az iskolát csak 1996-ban sikerült létrehozni. A hétvégi tehetséggondozó foglalkozásokat nem fogadták mindenütt örömmel. Az iskolák nem is engedték be az intézményekbe. Azokban a háborús időkben magát Cofman Juditot, a kiváló matematikust sem engedték be. Akkor annak a szellemében kellett dolgozni, hogy mindenkit egyformán kell tanítani, nem szabad diszkriminálni a gyerekeket, és a tehetségek kiemelése is ennek számított. Kezdetben a Szabadegyetemen, majd a zeneiskolában kaptunk helyet, bőven tíz év után jutottunk be a gimnáziumba, ahol tanítottam. Végül pedig a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában találtunk otthonra – mondta el az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szakosztályaként működő, idén fennállásának 20 éves jubileumát ünneplő Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola megalakulásáról Szabó Magda nyugalmazott matematikatanár, a Cofman iskola megálmodója és vezetője.

A foglalkozások szombatonként zajlanak 90 perces órán, reggel 8-tól. Felmérő teszt nincs, bárki részt vehet ezeken az órákon, aki szeretne. Mivel a cél a matematika, fizika, sakk – ilyen szakcsoportok működnek most – megkedveltetése, elsősorban játékos feladatokkal, logikai feladványokkal, logikai készségfejlesztő játékokkal találkozhatnak a Cofman iskolában a tanulók, az általános iskola második osztályosaitól a középiskolásokig. Persze annak is van tere, hogy versenyekre készüljenek fel, s akkor ezekre gyakorolnak. A Cofman iskola diákjai 10 különféle matematikaversenyre járnak.

– Próbáljuk csiszolni a kreativitást, a logikai gondolkodást. Az utóbbi időben ezért élményműhelyeket is szervezünk, amikor szoktunk előadókat is hívni. Az előadók sokszor érdekes játékokat hoznak. A diákok körében népszerű a logikai lakat, vagy más néven ördöglakat, de a bűvös négyzet, a táblás játékok, a gyufajátékok is. Ilyen élményműhely lesz a következő tanév első foglalkozásán is szeptember 23-án. A foglalkozásokat az adott korosztállyal az adott csoportvezető a maga módján és stílusában vezetheti – tudtuk meg az iskola vezetőjétől. – A versenyekre is készülünk. Matematikus körökben létezik olyan kategória, hogy versenymatematika. Aki versenymatekos, annak egyértelmű, hogy kicsit előrébb kell járnia, másmilyen feladatokkal is foglalkoznia kell, mint az iskolában az osztálytársai. Kicsit más gondolkodásmódot is követel. Ennek is teret tud adni a Cofman iskola. Azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a versenyekre elsősorban az iskolák jelentik be a diákokat, s akkor az iskola nevével nevez be a diák. Abban az esetben küldjük mi és lesz Cofman Iskola névvel benevezve a tanuló, ha az adott iskola nem küldi el a versenyre.

A Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola első évben már 7 matematikai és 3 fizikacsoporttal működött 139 tanulóval, a most zárult tanévben összesen 9 matematika- és 2 fizikacsoportban tevékenykedtek a tanulók, több mint 130-an.

Forrás: Magyar Szó