Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Külföldi aktivisták segítik az...

Külföldi aktivisták segítik az Izida munkáját

A virágkötészet alapjairól tanulhattak a speciális szükségletű, az értelmi sérült és a testi fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok Bácsfeketehegyen. Az Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesület munkájába besegít az oroszországi Higgyél Álmaidban Jótékonysági Alapítvány önkéntese.      

A nyári hőségben sem tétlenkednek az Izida tagjai. Műhelymunkát tartottak csütörtökön. „Ma azt tanultuk, hogy hogyan kell kötni a virágokat, meg csokrot csinálni” – mesélte a tanultakat a virágkötő műhely egyetlen férfi tagja, Milan Žigić. A fiatalok szívesen dolgoztak a szebbnél szebb virágokkal. Papp Valentina: „Az az álmom, hogy ha már felnőtt leszek, akkor mehetek majd piacra meg virágüzletbe dolgozni.”

A műhelymunkán tíz sérült fiatal vett részt. Elena Radović oroszországi önkéntes elmondta, nem csak az alapok megtanítása a cél, hanem az esélyteremtés is a későbbi integrációra. „Számomra ők mind gyerekek, szeretek velük dolgozni, beszélgetni, játszani, ezt a munkát szeretem csinálni már a kezdetektől.”

 

A foglalkozásra ellátogatott Marko Rovčanin, Kishegyes polgármestere is, aki azt hangsúlyozta, hogy nyitott szemmel és nyitott szívvel kell közelednünk fogyatékkal élő embertársainkhoz. „Mi nem akarjuk becsukni a szemünket, ők a társadalmunk részei, ők közülünk valók, ez a helyes hozzáállás.”

Az egyesület elnöke szerint a fogyatékkal élők számára csak aktív munkával lehet perspektívát mutatni. Papp Julianna, elnök, Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesület: „A fiatalok ne csak a segélyt várják, hanem a bennük rejlő pozitív tulajdonságokat is ki tudják mutatni, hogy megmutassák, hogy ugyanolyan fontos egyéniségei a társadalmunknak, mind bárki más.”

Nem ez volt az első eset, hogy külföldi aktivisták segítették az egyesületet, holland fiatalok egy csoportja minden évben meglátogatja a bácsfeketehegyi rászorulókat.

 

Forrás: Pannon RTV