Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Kulturális est az Ácsi Roma...

Kulturális est az Ácsi Roma Egyesület szervezésében

Kulturális estet szervezett vasárnap az Ácsi Roma Egyesület Szabadkán. A Városháza dísztermében Suki János brácsaművész, Kurina Irén énekes, Ifj. Sárközy Lajos Prima Primissima-díjas hegedűművész és a Gyass Band lépett fel, akik színvonalas előadást nyújtottak a muzsika kedvelőinek. Az est folyamán magyar és cigány nóták csendültek fel.

A szabadkai Városháza díszterme szinte teljesen megtelt. A közönség vastapssal fogadta a mulatós nótákat előadó művészeket. Kurina Irén szerint mulatós, nótaszerető, igényes közönség fogadta fellépésüket. „Repertoáron az Azt mondják a Mennyországban-t. Jön a karácsony, gondolunk a szeretteinkre ebben a nótában kicsit tükröződik vissza, és  természetesen a csárdások, cigány nóta.”

Egy ilyen koncertet nem egyszerű feladat megszervezni. Kurina Michael, cimbalmos, Gyass Band: „Klaudia Roma Ácsi, a feleségem, ő tudta ezt létrehozni, a Szabadka támogatásával, a Szabadkai Városháza támogatásával és ami a zenészeket illeti, ők nekünk jó barátaink és ismerőseink.”

A magyar nótákat ugyan még ma is kedvelik, azonban korántsem úgy viszonyulnak hozzájuk, mint a `80-as, `90-es években – mondta Ifj. Sárközy Lajos, Príma Primissima-díjas hegedűművész. „Sajnos valamennyire el van feledve ez a dolog, valamilyen módon el van nyomva tulajdonképpen. Ez fentebb dolog, fentebbről jön ez a dolog tulajdonképpen. Ez nem a kispolgároknak, az embereknek a hibája, mert én tapasztalatból mondom, hogy mindenki nagyon szereti a magyar nótát.”

PannonRTV felvétele

Két vendégelőadó egyenesen Indiából érkezett Szabadkára, hogy megörvendeztesse a nagyérdeműt. Suki János, brácsaművész: „Most jöttünk Indiából, egy húsz órás út volt. Nagyon nehéz volt. Egyenesen jöttünk ide kocsival, a régi barátokhoz jöttünk. Nekem már ez egy régi kapcsolat, és nagyon szeretek ezzel a családdal muzsikálni.”

A szabadkai Ácsi Roma Egyesület 2010-ben alakult és 2014-ben mutatkozott be. Hasonló koncerteket évente szervez az egyesület, azért, hogy a romák és a más nemzetiségűek is együtt ünnepeljenek.

 

Forrás: PannonRTV