Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Ma kezdődött a 22. Szabadkai Nyári...

Ma kezdődött a 22. Szabadkai Nyári Akadémia

 

Ötnapos nyári akadémiát tartanak Szabadkán a magyar pedagógusoknak. A megnyitót a Városháza dísztermében tartották.

PannonRTV felvétele

Cindel Kis Etelka 24 éve dolgozik tanítóként. Idén szeptemberben az újonnan érkező elsősök osztályfőnöke lesz, ezért bízik benne, hogy hasznos dolgokat tud elsajátítani az akadémia során.„Mindig van valami új. Mindig van valami érdekes. Nagyon szeretjük Dr. Bagdi Emőke előadásait. Ez ami most újdonság. Mi is haladjunk egy kicsit a korral.”

Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is tartott előadást. A gyerekekkel való viszonyról beszélt.„Én mindig azt mondom, mikor egy-egy új gyereket hoznak, hogy ki tudja, hátha ő lesz a következő évtized József Attilája vagy Bartók Bélája. Mit tudjuk, mi van benne. A kíváncsisága az embernek, hogy segítsen a gyereknek kibontakozni, kibontani a benne lévő kincseket. Én azt hiszem, hogy tényleg az aranyásókhoz hasonlíthatók a pedagógusok.”

A szabadkai nyári akadémiára közel 200 résztvevő jelentkezett.
De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Minden témakör a pedagógusok szakmai megújítására szolgál. Hét szekcióban zajlik majd a programunk és a szekciók témakörei és előadásai is segíteni fogják, hogy a pedagógusok új ismereteket, új szemléleteket sajátítsanak el.”

Az akadémiát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyitotta meg. „Nem csak az épületeket kell korszerűsíteni, fényezni, kijavítani, teljesen korszerűvé tenni. A felszerelést is javítanunk kell, korszerűsítenünk kell és a humánerőforrással, a pedagógusokkal is sokkal többet és intenzívebben kell foglalkoznunk, támogatnunk őket. Anyagilag, szakmailag és el kell, hogy érjük azt, hogy még inkább megerősödjön a magyar nyelvű oktatás itt Vajdaságban.”

Az eseményen Lőrinczi Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a pedagógusokat. Az akadémia helyszíne idén is az Ivan Sarić Műszaki Középiskola.

 

Forrás: PannonRTV