Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Minden jó, ami meggyből készül

Minden jó, ami meggyből készül

Bácsfeketehegyen megtartották a X. meggynapot és a IX. falunapot

Az év elején önálló fajtaként elismert bácsfeketehegyi Prima meggy állt az idei jubileumi meggynap és kilencedik falunap középpontjában a hétvégén Bácsfeketehegyen. A rendezvények sora még pénteken elkezdődött az óvodások karneváli felvonulásával és a református templomban megtartott komolyzenei koncerttel, amelyet a szigetszentmiklósi Székely Miklós Városi Kórus adott kivételes zenei élményt nyújtva a közönségnek, amely vastapssal jutalmazta a kórus műsorát.

A meggynap és falunap ünnepélyes megnyitója szombaton délelőtt volt, amelyen Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a helybelieket és vendégeket, többek között Nikowitz Oszkárt, a belgrádi magyar nagykövetet, Pásztor Bélát, Veresegyház polgármesterét, Szabó Józsefet, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóját, dr. Celluska Frindik Erzsébetet, Kishegyes polgármesterét, dr. Bíró Istvánt, tartományi képviselőt, Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, Linka B. Gabriellát, az MNT tagját, valamint a szigetszentmiklósi vendégeket.

A megnyitón Nikowitz Oszkár elmondta, hogy méltatlanul keveset járt Bácsfeketehegyen, hírből hallott az itteni meggyről, de igazán csak cseppfolyós formában ismerte. Holott ebből a meggyből szemmel láthatóan nemcsak jó pálinka, hanem jó bor, kitűnő kalácsok, lekvárok és befőttek is készíthetők. Mint mondta, Bácsfeketehegynek mindig is megvolt a kálvinista kun arculata, de a legjobb dolog a település életében egészen biztosan a meggy.

Dr. Celluska Frindik Erzsébet polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki mindent megtesz településük hírnevének öregbítéséért. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat előfinanszírozza azt az IPA-pályázatot, amelyet a bácsfeketehegyi helyi közösség és a magyarországi Szank és Móricgát nyert, s amelynek értelmében a bácsfeketehegyi kultúrotthon udvarában felépítik az etnomúzeumot. A megnyitót követően a vendégek megtekintették a Horkai család meggyültetvényét és pálinkafőzőjét, valamint a Lódi pincegazdaságot. Délelőtt tartották meg a Pipacs vendéglőben a szakemberek meggynek szentelt tanácskozását. Mint Kelemen László, a vendéglő tulajdonosa mondta, azért a vendéglőben, mert a bácsfeketehegyi meggy fajtaelismerésének története éppen itt kezdődött, innen indult el és a tizedik meggynapra sikeresen le is zárult. A szakmai találkozó résztvevőit üdvözölte dr. Celluska Frindik Erzsébet polgármester, köszönetet mondva a helybeli Gazdakörnek, valamint a szakembereknek, elsősorban dr. Apostol Jánosnak, az érdi intézet kutatójának, Aleksandar Tabakovićnak, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium fajtaelismerési osztályvezetőjének és dr. Vladislav Ognjanovnak, az Újvidéki Egyetem tanárának, akik sokat tettek azért, hogy önálló fajtaként ismerjék el a bácsfeketehegyi meggyet.

A meggynapon és falunapon számos sporteseményt is tartottak. Volt kézilabdatorna, kispályás focitorna, asztalitenisz-torna, és az idén is megtartották a motokrosszversenyt. A legnépesebb a strand volt, ahol a hagyományos babgulyásfőző versenyt tartották kitűnő időben és jó hangulatban. A szombati nap kétnyelvű művelődési műsorral, utcabállal és tűzijátékkal zárult. Tegnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban, este pedig a Golubinci Művelődési Egyesület tagjai adtak műsort.

(Magyar Szó)