Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Modernkori népvándorlás

Modernkori népvándorlás

A Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében kedd este Királyhalmon Bencze Izabella magyarországi jogász tartott előadást a migrációról. Az eseményt a helybéli Művelődési Házban nagy érdeklődés övezte.

PannonRTV felvétele

Bencze Izabella jogász ” A Modernkori népvándorlás: a migráció háttere és következményei” címmel tartotta meg előadását. Bencze Izabella, jogász, Magyarország; „Eddig helyet, országot, hazát találtak a régi népvándorlók, a mostaniak pedig jólétet keresnek, az az igazság és eztán, ha nagyon-nagyon sokan jönnek, több 10 millióan jönnek, mint ahogyan ezt kilátásba helyezik, akkor még lehet, hogy hazát és területet is foglalnak.”

Ennek beláthatatlan következményei lehetnek, hiszen a következő 100-200 évre meg tudják határozni, hogy milyen világban éljünk, meg tudják változtatni Európa kulturális térképét. Királyhalmon, mielőtt felhúzták a kerítést a magyar határon, ezrek vonultak át, félelmet keltve a helyiekben. A királyhalmiak szerint időnként még most is lehet találkozni a faluban migránsokkal, főképp a vasútállomás környékén. Ilyenkor, amikor leszáll az este és jön az éjszaka, akkor élénkül meg a forgalom, embercsempészeket is látni vélnek időnként, a migránsok megpróbálnak valamilyen úton-módon átjutni a határon, azt mondják, a környékbeli vaskereskedésekben jócskán megnőtt az érdeklődés, illetve a kereslet a drótvágók iránt.

Katona Róbert, tanácselnök, Királyhalom HK: „Sokkal jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor, hiszen tavaly ilyenkor azt mondtuk, hogy 500-600 ember naponta áthaladt a falunkon, most tulajdonképpen a saját becslésem szerint talán az a napi 10 fő, akivel találkozunk.”

A királyhalmiak közül többen segítettek is a migránsokon, enni, inni adtak nekik, amikor még tömegesen vonultak. Bátori Sándor, Királyhalom: „Az a helyzet, mikor kicsi gyerekekkel jönnek, meleg van, hát csak adtam nekik vizet is meg kenyeret is, hát mit csináljak velük?”

Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség tanácselnöke az előadás után felhívta a nagy számú közönség figyelmét, hogy a vajdasági magyar állampolgársággal rendelkezők, az október 2-i kvótareferendumon szavazzanak nemmel.

 

Forrás: PannonRTV