Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Népmesefesztivál a Népkörben

Népmesefesztivál a Népkörben

Farsangi mulatságot szerveztek ma délután a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A Népmesefesztiválra érkező kicsik és nagyok idén Mátyás király korát idézték meg.

Udvari nyitótánccal kezdődött a szabadkai Népkörben megtartott farsangi mulatság. A rögtönzött Bálteremben természetesen maga Mátyás király volt a legkedveltebb karakter, hiszen őt, illetve a róla szóló meséket már a legkisebbek is ismerik. Pintér Krisztián is ropta a táncot: „Szerintem az a fő, amire a szerepben oda kell figyelni, hogy a népnek, illetve az itt megjelent vendégeknek minden kívánságát kielégítsük és egy olyan vigadalmat, mulatságot hozzunk létre, ahol a kicsi és a nagy is jól tudja érezni magát.”

PannonRTV felvétele

A legtöbb gyerek Mátyás király korabeli ruhában érkezett. Gálfi Patrik szerzetes ruhája a család segítségével készült el: „Anyukám megvette az anyagot, és a mamám összevarrta. A papok régen leginkább tanárok voltak. Ők tanították a gyerekeket régen.”

A Mesélő Népkör minden évben más tematikával várja a kicsiket és nagyokat. Bodrogi Hajnalka művelődésszervező elmondta: „Az idén a Mátyás király témát és Mátyás király udvarát választottuk. Gyönyörű mondák és mesék vannak Mátyás királyról és ilyenkor a gyermekek is korhű jelmezekben jönnek. Próbáljuk ösztökélni a szülőket, hogy közösen gondolkodjanak otthon és olyan jelmezekben jelenjenek meg, mint amilyen évet hirdettünk.”

A mulatság résztvevői egyebek mellett kézműves foglalkozásokon is részt vehettek, és a régmúlt játékait is kipróbálhatták.

 

Forrás: PannonRTV