Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Népmesemondó versenyt tartottak...

Népmesemondó versenyt tartottak Szabadkán

Népmesemondó versenyt tartottak a szabadkai Városi Könyvtárban. A megmérettetésen 36 gyerek vett részt. A rendezvényt a Smile – Szabadkai Nagycsaládos Egyesület és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közösen szervezte, immár harmadszor.
Hevesi Nikoletta már nagyon készült a megmérettetésre. A legkedvesebb meséjét adta elő a versenyen. „A hetet egycsapásra magyar népmesét fogom majd elmondani, ez is a kedvenc mesém, tehát ezért választottam. Egymagam tanultam, meg a tanárnő kikérdezett.”

A gyerekek közül sokan maguk választották ki az általuk előadott meséket. Kőműves Emese az Egyszeri kisbíróné történetét adta elő. „Még tavaly tanultam, és rendszeresen ismételgetem, meg gyakorolgatom, hogy tökéletes legyen.”

A rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy a kicsik olvasva, vagy szájhagyomány útján ismerjék meg a magyar népmeséket.
Benák-Búcsú Emese, elnök, Smile – Szabadkai Nagycsaládosok Egyesülete: „Tehát az olvasás, a mesélés népszerűsítése, és a mesélés, mint a családban eltöltött hasznos, kellemes időtöltésnek a népszerűsítése a fő célunk.”

Idén már számos vajdasági településről érkeztek versenyzők. Három évvel ezelőtt még csak 16 jelentkező volt, idén viszont már megsokszorozódott a népmesemondók száma.
Gombár Szeréna, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „A mese és maga a magyar népmese egy varázslat, egy kicsit olyan érzésem van, mintha egy fonóban lennénk, éppen azért, mert egy könyvtárban vagyunk, ami egyben egy mesetár is, népmesetár, nemzeti népmesetár.”

A népmese népszerűsítése, illetve a magyar kultúra és hagyomány továbbadása nagyon fontos már fiatal korban. Kecskés Péter, főosztályvezető, család és népesedéspolitika, Emberi Erőforrások Minisztériuma: „Rendkívül fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre sor kerüljön, hiszen az a kultúra, azok a népmesék, azok a mondókák, amelyek mindannyiunk közös kincsét jelenti, fontos, hogy már a legifjabb generációban megjelenjen.”

A Magyar Népmesemondó Versenyre a szabadkai Városi Könyvtárban került sor. Idén a megmérettetésre 36 gyerek jelentkezett. A versenyhez egy rajzpályázat is kapcsolódott, ahol egy szabadon választott mesét kellett a kicsiknek papírra vetni.

Forrás: PannonRTV