Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Nyílt nap a Vajdasági Magyar...

Nyílt nap a Vajdasági Magyar Folklórközpontban

A Vajdasági Magyar Folkórközpont mint a zalaegerszegi székhelyű Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének tagja IV. alkalommal részese a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje rendezvénynek. 2017.04.01-én nyílt napot tartott a Székházában Szabadkán, ahol számos népi kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.

Az egész napos programon belül a gyapjú megmunkálásának folyamatát mutatták be, a zsíros gyapjú mosásától a gyapjúfonal gombolyításáig. Az elkészült fonalból játékokat készítettek, és szövőkereten is dolgozhattak a bátrabbak, de a rokkán is lehetett fonni tanulni. Lapedény és hurkaedény készült a fazekasműhelyben, de a korongozást is ki lehetett próbálni. A húsvéti hímestojásírás is a program része volt. A gyapjúval való ismerkedés kapcsán lehetőség nyílt kisbárányokat simogatni, etetni és itatni, de alkalmi szőnyegkiállítást is láthattak és cserépedényeket is vásárolhattak a résztvevők.

Majsai Úti Általános Iskola alsós tanulói, szüleik, valamint a jövendőbeli elsősök közösen vettek részt ezen a foglalkozáson Kokotovic Rita tanítónő kíséretében. A rendezvényre Bognár Beáta az iskola igazgatónője is ellátogatott.

A foglalkozások vezetői: Harangozó Ottília, Lazarevic Tereza, Szalai Jolán, Dobó Ilona, Kopasz Gizella, Berta Izabella voltak.

Koordinátor: Raj Rozália, Szakmai tanácsadó: Nagy István.

 

Forrás: Majsai úti általános iskola Facebook oldala