Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Őszi Ifjúsági Konferencia Szabadkán

Őszi Ifjúsági Konferencia Szabadkán

A Vajdasági Ifjúsági Fórum csapata nyolcadszor rendezte meg szerda este Ifjúsági konferenciáját a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban. Valójában egy olyan kulturális jellegű rendezvényről van szó, ahol az előadók saját tapasztalataikat megosztva igyekeznek segíteni a kortársaik problémáinak a megoldásában, s ehhez igénybe veszik például a stand-up eszközeit is. Az este folyamán szóba került az elvándorlás kérdése, de az is, hogy hogyan élhetünk boldog és teljes életet.

Búcsú Ákos, a VIFÓ elnökségi tagja, az Őszi Ifjúsági Konferencia koordinátora portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy a konferencia az ifjúsági szervezet legrangosabb kulturális rendezvénye.

– 2017-ben a XV. Nyári Szabadegyetemen rendeztük meg először az Ifjúsági Konferenciát, majd önálló rendezvénnyé vált. Évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezzük meg. Teret szerettünk volna teremteni fiataloknak, hogy könnyebben tudjanak ismerkedni, véleményt cserélni. A mottónk az, hogy mindenkinek van egy története és igazából azonos korú fiatalokat érintő, akár magánéleti problémákat, munkahelyi, útkeresési problémákat hozunk ide és vetünk fel. A felkért előadók elmesélik élettörténetüket, amit azután a közönséggel átbeszélünk.

– Munkával kapcsolatos problémák is felmerülnek. Szeretnétek, ha a fiatalok itthon találnák meg a megélhetésüket vagy nem baj az, ha külföldre távoznak szerencsét próbálni?

– Ha a szervezeti szintről beszélek, akkor nekünk a fő profilunk az identitás megőrzés. Arra buzdítjuk a vajdasági magyar fiatalokat, hogy itthon maradjanak, vagy ha esetleg külföldön dolgoznak, egy idő után térjenek haza, hazahozva a tudásukat. Ha pedig konkrétan a konferenciáról, mint rendezvényről beszélek, akkor nem szokott helyi megkötésünk lenni, hogy ne skatulyázzunk be senkit, ne zárjuk ketrecbe a véleménycserét. Jönnek hozzánk előadni olyan fiatalok is, akik külföldön dolgoznak, ott találták meg a szerencséjüket, de azt gondoljuk, ha azt a tudást át is adják itt, nem jelenti azt, hogy a tudás befogadója azonnal külföldre megy, hanem hogy hasonló dologgal megpróbálkozik itthon.

– Hány résztvevő van a mostani rendezvényen?

– Én azt hiszem, hogy a konferencia történetében most van a legtöbb regisztrálónk, mintegy hetven. A korábbi konferenciákon általában 40-50-60 résztvevőnk volt.

A rendezvényt Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók szövetségének volt elnöke, a Petőfi Program vajdasági ösztöndíjasa, okleveles fizikus nyitotta meg. Röviden elmesélte, hogy hogyan élnek manapság a kárpátaljai fiatalok. Az országban polgárháború van, érkeznek a behívóparancsok, s nemegyszer vissza a koporsók is. Nagy a magyarellenes hangulat, a Petőfi Program ottani ösztöndíjasait kiutasították az országból. Mégis vannak álmai és tervei az ott élő magyar fiataloknak is.

A szabadkai Sótanyi Zsófia az egyik előadója volt a konferenciának. Meríts boldogságot önmagadból címmel tartott előadást.

– Saját élettapasztalataimat próbálom megosztani, hogy elmélyítsek néhány gondolatot, hogy a fiatalok saját hozzáállásuk megváltoztatásával hogyan tudják megváltoztatni saját életüket.

– Ha valakinek megélhetési problémái vannak, például nincs munkája, akkor hogyan tudod tanáccsal ellátni?

– Az én tapasztalatom az, hogy minden fejben dől el és a gondolkodásunk minősége határozza meg és változtatja meg életünk minőségét.

Knecht Viktor Keszthelyről érkezett, Lépj vagy passzolj címmel tartott előadást.

– Jelenleg társasjáték tervezőként és idegenvezetőként dolgozom saját vállalkozásban, és leginkább arról szeretnék beszélni, hogy ha valaki vállalkozásban gondolkodik, akkor mi kell ahhoz, hogy azt elindítsa, s mire kell, hogy számítson. Nem konkrét anyagi dolgokról beszélek, hanem inkább lelki dolgokról, hogy mi áll mögötte, s talán egy kicsit le akarom beszélni az embereket arról, hogy vállalkozzanak, hogy csak azok indítsanak céget, akikben tényleg benne van a kemény mag, mert könnyű elbukni ezen az úton.

– De mi az alternatíva, hogy minimálbérért gürizzen az ember?

– Attól függetlenül, hogy magánvállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozik az ember, lehet sikereket elérni. Lehet, hogy valaki a pincérkedésben találja meg a hivatását és élvezi. Akkor csinálja ezt, de legyen a legjobb, fejlődjön tovább és ebből is jól meg lehet élni.

– Mi a véleményed, inkább itthon próbáljuk ki magunkat, vagy menjünk nyugatabbra?

– Kimenekülni külföldre nincs értelme, mert a problémákat magaddal viszed. Lehet, hogy kint több pénzt fogsz kapni, de a problémáid is nagyobbak lesznek. Mindenképpen azt javaslom a bizonytalanoknak, hogy menjenek ki, próbálják ki a külföldet, ismerjenek meg más munka-mentalitásokat. Mindenhonnan hozzák haza a jó tapasztalatokat, mint ahogyan régen is csinálták. Én abban hiszek, hogy végcélként itthon is meg kellene találnod a boldogságod és sikered kulcsát, viszont ehhez elengedhetetlen, hogy az embernek egy globális tapasztalata legyen.

Az Ifjúsági Konferencián előadást tartott még Gömöri Eszter Hogyan rontsd el jól az életed? címmel, illetve Benák Ágnes, aki a digitális nomádságról beszélt, illetve hogy hogyan járjuk körül a világot egy laptoppal.

Németh Ernő
 
 
Forrás: VajdaságMA