Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Ötvenen indultak túrázni Szabadka...

Ötvenen indultak túrázni Szabadka és Horgos között

Több mint ötven résztvevővel indult el az első Bácskai Hazajáró Túra, amelyet a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet szervezett.

A résztvevők a szabadkai fő buszpályaudvartól indultak és egészen Horgosig sétáltak 35 kilométeres távon. Az út során a túrázók több olyan emlékhelynél is megálltak, amelyek történelmileg fontos jelentőséggel bírnak.

PannonRTV felvétele

A reggeli gyülekezőre fiatalok és idősek egyaránt érkeztek. A szabadkai Farkas Gyöngyi jól felszerelten jött a túrára: „Nagyon sokat kerékpározom, de gyalogtúrán egyetlen alkalommal vettem eddig részt a cserkészekkel, és most is meghívásnak teszek eleget. Szeretem a természetet. Meglátom, hogy mi fér bele a mai napba.”

Vidákovics István is nekivágott a 35 kilométeres távnak. A profi túrázónak ez a síkterepi rövid táv meg sem kottyan: „Járok a hegyi, vagyis a Fruška Gora-i 100 kilométeres maratonra is, úgyhogy én nekem nem probléma ez a 30 kilométer, több mint valószínű, hogy Horgosig elmegyünk.”

A túra első állomása a szabadkai Zentai úti temetőben az 1944/45-ös emlékhely volt. Itt Balcsák Szilárd katolikus plébános áldotta meg a túrázókat. Egyúttal a megemlékezés mécseseit is meggyújtották.

Először szervezte meg a túrát a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet Észak-Bácskában és már vannak tervek a jövőbeli folytatásra is - mondta Szabó Attila szervező: „Még az idei évben meg lesz szervezve egy bánáti hazajáró túra is. Szeretnénk majd meghonosítani a természetjárás szeretetét itt jobban a mi vidékünkön, Bácskában, Bánátban is. Eddig is voltak ilyen utak, de mi szeretnénk ezt jobban tematikussá tenni, felkeresni azokat a helyszíneket, amely a magyarság szempontjából is fontosak.”

A túrázók Szabadkáról Palicsra indultak a tó északi partja mentén, az útvonaluk Horgos felé érintette Ludast, Noszát, Királyhalmot, a Szelevényi erdőt. Több ponton épületeknél, emlékhelyeknél tartottak pihenőt, megismerve annak történelmi fontosságát és jellegzetességeit is.

 

Forrás: PannonRTV