Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Pedagógusok az iskolapadban

Pedagógusok az iskolapadban

Megkezdődött az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 17. Szabadkai Nyári Akadémiája. 9 szakcsoportban folyik a munka, 5 napon át. Az ünnepélyes megnyitót ma tartották. 

Kreatív fejlesztés, szövegértés és helyesírás, tehetséggondozás, a kémia Murphy törvénye. Zene és színművészet az óvodában. Mi mindenre jó az ugrókötél a tornaórán? Mitől válik érdekessé a történelemóra? Néhány témakör, amiről szó lesz a továbbképzésen.

Van, aki 600 kilométert utazott, hogy részt vegyen az előadásokon. Rab Sándor történelemtanár az erdélyi Sepsiszentgyörgyről érkezett. „Először vagyok Szabadkán. Mindenekelőtt kíváncsi vagyok – mi lesz, hogy lesz, mennyire bővítem tudásomat.”

Nemcsak Erdélyből, hanem Kárpátaljáról és Felvidékről is vannak új és visszatérő látogatói a 17. Szabadkai Nyári Akadémiának – mondja De Negri Ibolya, a szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. „A 17. Szabadkai Nyári Akadémiának közel 300 résztvevője van, 9 szakcsoportban folyik a munka.”

Óvodapedagógusok, osztálytanítók és általános iskolai, valamint középiskolai tanárok számára állították össze az akkreditált továbbképzés programját.

Puskás János, a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke elmondta: „Mi is szeretnénk effajta továbbképzéseket szervezni, és mint kezdő, fiatal pedagógusegyesület sok hasznot látunk ebben az egészben.”

A Kárpát-medencei szintű pedagógus-továbbképzés résztvevőit Hoffman Rózsa, Magyarország közoktatási államtitkára köszöntötte. „A nevelésben a pedagógus a legfontosabb a család után. Jó iskola, jó nevelés csak jó pedagógusokkal képzelhető el, ezért az ilyen továbbképzések rendkívül fontosak, a hozamuk egész tanévben megmutatkozik.”

A megnyitón a vajdasági magyar érdekképviselet nevében az MNT elnöke, Korhecz Tamás, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, a házigazda Szabadka nevében pedig Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke mondott köszöntőt. Felszólalásukban az anyanyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozták. A politikum feladata, hogy a tudásalapú társadalom előtérbe kerüljön, és az is, hogy a magyar nyelvű oktatás intézményi feltételeit megteremtsék a csökkenő gyermeklétszám ellenére. Biztató, hogy arányaiban nő a magyar közoktatást választó családok száma és többen tanulnak 4 éves középiskolában, mint korábban.

(PannonRTV)


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?