Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Sherlock, Matuska és Törley

Sherlock, Matuska és Törley

Cserkész hétvége Csantavéren

Csantavéren került sor január 3-5. között a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Kósza hétvégéjére. A 14-18 év közötti cserkészeknek szóló rendezvényen helyet kapott a tanulás és kikapcsolódás is.

Míg a Matuska Szilveszter és Törley József nevek, lévén, hogy Csantavér szülöttei jól illenek az adott kontextusba, Sherlock Holmes igencsak környezet idegennek tűnik. Egy cserkészhétvégén azonban minden lehetséges. Így történt, hogy a résztvevők hirtelen nyomozótanoncok lettek, akiket Lestrade felügyelő küldött Sherlock Holmeshoz és hű segédjéhez, Watsonhoz, hogy elsajátítsák a nyomozáshoz szükséges képességeket. Így lett a csantavéri plébánia nyomozótanoncok főhadiszállása.

Péntek este ismerkedős és csapatépítő játékokkal hangolódott a társaság az elkövetkező két napra, majd sor került az első nyomozóknak való kihívásokra is: a falu nevezetesebb helyeit magába foglaló nyomozós játékra és a Dobd le! (megfigyelőképességet fejlesztő kártyajáték)  bajnokságra.

Szombat délelőtt Nagy Karina Petőfi ösztöndíjas vezetésével story telling tréningre került sor délután pedig az Arcus Környezetvédő Egyesület képviselői mutatták be az a szervezet munkásságát, a napjainkban felmerülő kihívásokat, illetve Topolya környékének madár- és növényvilágáról osztottak meg érdekes információkat. Este újra komoly kihívások vártak a résztvevőkre: egy testet és elmét egyaránt megmozgató társasjáték, elemlámpás számháború, világító pálcikákért folytatott lufiharc és nem utolsó sorban egy szabaduló szoba, melyben Matuska Szilveszter lányának szánt örökségét kellet előkeríteni. A napot végül éjszakába nyúló szobakoncert zárta. Vasárnap azonban mindenki korán talpon volt, hisz a hétvége résztvevői vállalták az énekszolgálatot a Páduai Szent Antal templomban tartott misén. Ezt követően a hétvégét zászlószertartás zárta.

A résztvevők, azaz nyomozótanoncok sok tudással és élménnyel gazdagodtak, fejlesztették képességeiket és tovább mélyítették barátságukat. Mindnyájan erőt meríthettek ezen új év kihívásaihoz, a kisebb cserkésztestvéreikért vállalt munka végzéséhez.

Köszönet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, akik támogatásával a program megvalósulhatott. Észak-Bácskai Cserkészegyesületnek, Utcai Róbert csantavéri plébánosnak és a Páduai Szent Antal Plébániának, a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesületnek, Nagy Karina Petőfi ösztöndíjasnak, szervezőtársamnak Pásztor Gábornak és Erdélyből érkező segítőinknek, Gáspár-Barra Áronnak és Erdös Izabella-Amáliának.