Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Szárazfa Lelke tamburafesztivál...

Szárazfa Lelke tamburafesztivál Csantavéren

 

Miből készül egy jó tambura? A válasz: száraz fából. Innen ered a már nagy hagyománnyal bíró csantavéri esemény neve, a Szárazfa Lelke tamburafesztivál.

A rendezvényre a kezdetek óta folyamatosan nagy érdeklődéssel érkeznek a népzene kedvelői. Idén 8 vajdasági együttes szórakoztatta a közönséget, akik az előadás végén tapsviharral árasztották el a csantavéri színház termét.

PannonRTV felvétele

A rendezvény nyitásaként a csantavéri Mendicus Művészeti Központ Tamburazenekara lépett fel. Juhász Patrik már négy éve aktív tagja az egyesületnek.

Juhász Patrik, résztvevő: „Engem nagyon érdekel a népzene. Általános iskolás koromban jött a körözvény, hogy el tudunk kezdeni tamburázni, szóval négy éve. Már az első órákon nagyon megtetszettek a hangszerek, hogy mi csináljuk a hangot és úgy játszunk, ahogy szeretnénk. Nagyon szeretem. Sok helyre járunk fellépni és jó buli az egész.”

Szabó Magda óvónőként dolgozott, amikor megismerkedett a népzene műfajával. Idén a tornyosi művelődési egyesület tamburazenekarával és asszonykórusával adták elő a népdalokat.

„Mindig a hagyományos népdalokat. Elsősorban a területünkre, Vajdaságra vonatkozó népdalokat szoktuk válogatni, ilyen csokraink vannak. De ugyanakkor vannak a magyar területekről is.”

Az előadók között voltak olyanok, akik autodidakta módon tanultak meg népzenei hangszereken játszani. Kovács Igor már gyermekként is tamburázott, mára pedig a csantavéri zenekar prímása, de az éneklés sem okoz gondot számára.

Kovács Igor, résztvevő: „Ha mi összejövünk, az mindig nagyon szép kis család. Tizenévestől a negyven évesig csinálják. Örülünk egymásnak. Nagyon sok hétvégén zenekari estet tartunk, tehát megfőződik a bográcsos, megsütődik a malac, megivódik a házi pálinka, megivódik a fröccs. Ki mit szeret.”

A járványhelyzet előtti időkben több résztvevő és éjszakába nyúló mulatság jellemezte a tamburafesztivált, idén azonban csökkentett létszámú közönséggel és kevesebb zenekarral valósulhatott meg. Vörös Róbert, szervező: „Nagy érdeklődés övezi. Ez az elmúlt két év olyan, amilyen. Előtte mindig telt házas volt. A legtöbb tizenhét együttes volt, amikor mindenki itt volt. Várják az emberek az ilyen rendezvényeket, főleg a tamburás rendezvényeket, mivel nagy hagyománya van a tamburazenének Csantavéren. Visszamenőleg akár száz évre is.”

A rendezvény zárásaként a zenekarok egyszerre léptek színpadra és mint minden évben, idén is előadták közös produkciójukat, a Csütörtökön virradóra című népdalt. A Szárazfa Lelke tamburafesztivál jövőre ünnepli tíz éves fennállását, ezért nagyszabású ünnepi rendezvénnyel készülnek majd a szervezők.

Forrás: PannonRTV