Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Szüreti napok

Szüreti napok

Bácsfeketehegyen 46. alkalommal tartották meg a hagyományőrző rendezvényt – A hagyományok és a jó hangulat jegyében zajlottak az események

Szombaton került sor a 46. Bácsfeketehegyi Szüreti Napokra, valamint a 16. Szőlész és Borász Találkozóra.

A nagy hagyománnyal rendelkező eseményt ez alkalommal is a Feketics Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegyi Gazdakör szervezte, a bácsfeketehegyi református egyházközösség közreműködésével, a bácsfeketehegyi helyi közösség fővédnöksége alatt.

A szüreti napoknak az idén is egyik központi eleme a szüreti felvonulás volt – mondta el lapunknak Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke és a szüreti napok egyik szervezője.

– Az előző évekhez hasonlóan az idén is a hagyományápoláson van a hangsúly. Ez alkalommal is megszerveztük a már jól bevált és a magyar közösség által igényelt birkapaprikás-főző versenyt, valamint a néptáncosok felvonulását a faluban. A felvonulásnak több pozitív hozadéka is van: a gyerekekben megmarad a magyarsághoz való ragaszkodás, valamint nem veszik el a néptánckultúránk. Hagyományos megállóink a piactér, a Lódi-pincészet, hogy valóban legyen az eseménynek bor és szőlő vonatkozása, és a Kerekes-kút volt, majd a Koncz család fogadott bennünket. A felvonulás a nyári színpadnál ért véget, néptáncosaink ott bemutatkoztak a bográcsfőzők és az érdeklődők előtt – mondta el Sárközi, majd arról is beszámolt, hogy számos kísérőrendezvénye volt a szüreti napoknak.

– A rendezvény ideje alatt helyi termelők kiállították különféle portékáikat, amit meg lehetett vásárolni. A korábbi évekhez hasonlóan most is hívtunk vendégeket a szórványból, az idén Nyékincéről érkezett hozzánk két tánccsoport, és velünk töltötték a napot. Az istentisztelet keretében Török Noémi népdalénekes egy szüreti népdalcsokrot adott elő. A rendezvény ideje alatt Molnár Jenő és íjász társai íjászbemutatót tartottak, valamint íjász oktatást a gyerekek számára – mondta el a művelődési egyesület elnöke, majd még hozzáfűzte, hogy egyesületük munkáját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

A szüreti napok alatt lezajlott a hagyományos borásztalálkozó is, amelyen a borászok tapasztalatot cseréltek, és az új bort értékelték. A hagyományos birkapaprikás-főző versenyen ez alkalommal 25 csapat vett részt, és a zsűri alapos mérlegelését követően a következő eredmények születtek: a Komunál Közvállalat Kishegyes bácsfeketehegyi részlegének csapata lett az első, Lódi Gáspár és csapata a második, Bede Zsolt Zsoltok elnevezésű csapata pedig a harmadik. Különdíjat kapott a Bácsfeketehegyi Gazdakör csapata.

Forrás: Magyar Szó