Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Tanévnyitó a Cofman Judit...

Tanévnyitó a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskolában Szabadkán

2013. szeptember 21-én indult a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola 18. évfolyama Szabadkán az Észak – bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében.  Az idei évnyitó Tehetségnappal kezdődött, amely a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács közreműködésével valósult meg.

A rendezvény helyszíne az Ivan Sarić Műszaki Iskola, ahol az érdeklődő általános és középiskolás gyerekek különböző matematikai, logikai játékokat tekinthettek meg és próbálhattak ki a szülőkkel együtt.

Szabó Matúz Magdolna a matematika szekció vezetője üdvözölte a jelenlevőket. Beszámolt arról, hogy a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola 2011-ben elnyerte a kiváló Tehetségpont címet. Az érdeklődő gyerekeket mindenképpen fel kell karolni és a tehetségekkel külön kell foglalkozni. A szakkörön nem az iskolai tananyagot tanítják, hanem saját önálló gondolkodásra nevelik a tanulókat. Az általános iskola második osztályától egészen középiskolás korú gyerekekkel is foglalkoznak. Hatodik osztálytól fizika kísérleteken is részt vehetnek az érdeklődők. Az idei újdonság a sakk szakkör bevezetése, erre jelentkezhetnek alsósok és felsősök egyaránt. A sakk bizonyítottan fejleszti a logikai készségeket, ezért érdemes már gyermekkorban foglalkozni vele. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében már megindult a kémia program.

Az Tehetségnap vendége Dr. Holló Szabó Ferenc a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem keretein belül működő Matematikai Múzeum vezetője. „Vár a MA-MA!” mottóval köszöntötte a gyerekeket, ugyanis a ”MA-MA” a Magyar Matematikai múzeumot jelenti. Számos színes, érdekes logikai kirakójátékot hozott, amelyekből síkbeli és térbeli alakzatokat lehetett kirakni. Érdekes, interaktív előadása magával ragadta a közönséget. A gyerekek lelkesen válaszolták meg a feltett matematikai találós kérdéseket. Beszélt Bolyai Farkasról, Bolyai Jánosról, Irinyi Jánosról. Megmutatta, hogy hogyan rakhatunk ki papírból fölszabdalt háromszögből négyzetet. Ez csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a két sokszög területe egyenlő. Láthattunk gyufákból összeállított kockát, amely ragasztás vagy bármilyen rögzítő eszköz nélkül lett összeállítva. Összerakásához igazán nagy türelemre van szükség. Bemutatta a szabályos testeket, az úgynevezett THODI-t, a tetraédert, hexaédert, oktaédert, dodekaédert és az ikozaédert. Végül a résztvevőkkel színes szívószálakból tetraédereket épített és azok egymásba illesztésével csillagszerű alakzatokat állítottak össze.

Időközben a diákok kipróbálhatták a fizikai kísérleteket Szakmány Tibor tanár úr vezetésével, vagy pedig fejleszthették sakktudásukat Rózsa Zsombor közreműködésével. Az izgalmas előadások után megkezdődtek a szakkörök, ki-ki a korosztályának megfelelő csoportba kerülve bővíthette ismereteit.

A rendezvény megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?