Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Tarka sáfrányok délutánja

Tarka sáfrányok délutánja

Az Arcus Környezetvédő Egyesület tavaszköszöntő sétát szervezett

 

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület számos más programja mellett nagy népszerűségnek örvend a sáfránytúra, amelyet már kilencedik alkalommal szerveztek meg, ezúttal március 7-én, vasárnap délután. A túra központi témája a tarka sáfrány (Crocus reticulatus), amely az egyik első tavaszi vadvirág. Jellegzetes lila, fehér és kékeslila színben virágzik, valamint elszórtan úgynevezett albínó példányokat is találhatunk.

A túrázók a topolyai Mezőgazdasági Iskola előtt gyülekeztek 13 órakor. Innen rövid eligazítás után indultak a résztvevők a túra első helyszínére, a karađorđevói hídhoz, ahonnan a közeli gyepek megtekintése után a Tomislavcinál elterülő völgybe látogattak el. A napos időnek hála, mindkét helyen megcsodálhatták az aprócska, színpompás virágokat.

A túra vezetője, Sihelnik József elmondta, hogy az utóbbi években ez volt a legnagyobb lélekszámú sáfránytúra. Az idei túrán harmincheten vettek részt, főként helybeliek, valamint Kishegyesről, Felsőhegyről, Zentáról, Szabadkáról és Újvidékről is érkeztek résztvevők.

A túra jó alkalmat kínált arra is, hogy ne csak a tarka sáfrányokkal, hanem más kora tavaszi vadvirágokkal is megismerkedhessenek az érdeklődők. Ilyen volt többek között az apró, sárga virágú tyúktaréj, amely a Tomislavcinál elterülő völgyben szép számban akadt. Nemcsak növényekkel, hanem állatokkal, főként madarakkal is találkoztak a természetjárók, mint például a kékes rétihéjával.

A túra vezetője, Sihelnik József minden tekintetben pozitívan értékelte az idei év első túráját, és azt is elmondta, hogy már tervezik a következőt, amelyet várhatóan két hét múlva, azaz március 21-én tartanak majd. Ezen a napon a tavaszi héricset (Adonis vernalis) tudják kicsit közelebbről megismerni az érdeklődő természetbarátok. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részleteket időben ismertetik. A túra időpontja az időjárás függvényében változhat.

 

Forrás: Magyar Szó