Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Tarkasáfrány-túra hetedszer

Tarkasáfrány-túra hetedszer

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a virágzó löszpusztagyepre hívta fel a figyelmet

Az Arcus Környezetvédő Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg ismeretterjesztő túráját, melynek során a tarka sáfrányt (Crocus reticulatus), a löszpusztagyepek korán virágzó ékességét mutatták be az érdeklődőknek.

A túra során két helyszínen lehetett megtekinteni a virágokat. Bár a tóparti Betyárvölgy idén nem bővelkedett sáfrányokban, az itt virágzó növények megtalálása igazi kincskeresésnek bizonyult. A talajon lévő vastag, száraz növénytakaró miatt itt sokkal kevesebb sáfrány tud kinyílni. A Tomislavci település mellett elterülő völgy azonban megérte a fáradságot, ezen a területen ugyanis csodás sáfrányvirágzásnak lehettünk szemtanúi. Ebben még az időjárás is kedvezett, és a napsütés tovább bontogatta a kis virágok szirmait.

A túra vezetője, Sihelnik József elmondta, a tarka sáfrány fontos növény számunkra, érdemes megvédenünk annak ellenére is, hogy hivatalosan nem szerepel a védett fajok listáján.

– A tarka sáfrány azért bír nagy jelentőséggel itt, a Krivaja-völgyekben, mert természetvédelmi szempontból jelentős faj. Nem védett ugyan, de védendő, hiszen Vajdaság északi részén, tehát a Szabadka környéki gyepeken található még állománya, ezenkívül a Krivaja-völgyekben, Delibláton, valamint a Tarcal-hegységben lehet még vele találkozni. Láthatóan azokon a területeken van jelen, mint a homok-, illetve löszpusztagyepek, amelyek vagy védettek, vagy kitettségük miatt annyira lejtősek, hogy nem tudták őket beszántani, illetve annyira átalakítani, hogy ezek a kis hagymás növények eltűnjenek. Mivel hagymás növény, ezért nagyon érzékeny a terület bolygatására. Ha az adott területet feltörik, felszántják, akkor sajnos az állomány megsemmisül. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy ezeket a növényeket megismertessük az emberekkel, felhívjuk rájuk az itt élők figyelmét, és arra ösztönözzük őket, hogy a tavaszi virágzást csodálják meg, örökítsék meg, sokkal inkább, mint hogy gyűjtsék, leszedjék, vagy ami még rosszabb, ezeket a területeket virágzási időszakban felgyújtsák.

Az utóbbi évek egyik legnépesebb topolyai Tarkasáfrány-túráján csaknem harmincan vettek részt, minden korosztályt képviselve. Ennek tükrében igazán sikeresnek minősíthető az esemény. Az idén a tervek szerint további túrával bővül az Arcus Környezetvédő Egyesület ismeretterjesztő túráinak kínálata, és hamarosan már a tavaszi hériccsel is közelebbről megismerkedhetnek a természetbarátok.

 

Forrás: Magyar Szó