Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Természetvédelmi tábor a...

Természetvédelmi tábor a Topolyai-tó partján

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immáron 23. alkalommal szervezte meg a már hagyományos természettudományos-ismeretterjesztő és környezetvédelmi, természetvédelmi táborát 2013. július 27-e és augusztus 3-aközötta Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos kastély mellett. A táborlakók öt szakcsoport (rovartani, kétéltűek és hüllők, madarász, környezettudományi, valamint természetismereti) közül választhatták ki a számukra leginkább vonzó szakterületet. A délelőtti terepmunkákat követően a nap második felében műveltségi vetélkedő, strand, elsősegély bemutató, állatföldrajzi vetélkedő, illetve előadások színesítették a napi programot. A délutáni előadásokat neves vajdasági kutatók, biológusok és természetvédelmi szakemberek tartották. Ezen előadások keretében többek között vendégünk volt Szabados Klára, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa, illetve Szekeres Ottó ornitológus. Az esti programokat a táborban tevékenykedő fiatal szakemberek előadásai, közös népdaléneklés a tábortűznél, éjszakai túra, valamint tudományos célú éjszakai rovarkutatás is színesítette. Meghívásunknak eleget téve vendégünk volt Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, akit testvére, Kocsis Tamás kísért hegedűn.

Vajdasági RTV

Az idei évben összesen 46 résztvevője volt táborunknak, egészen az általános iskolás alsós korosztálytól a felsősökön át, középiskolások, illetve egyetemisták. A már említett öt szakcsoport lehetővé tette a korosztályokhoz való igazítását minden délelőtti szakmai programnak. A táborlakók Vajdaság több tájáról érkeztek hozzánk, így Szabadkáról, Horgosról, Királyhalomról, Oromról, Topolyáról, Bajsáról, Moholról, Bácsföldvárról, Adáról, Óbecséről, Bácskossuthfalváról, Magyarkanizsáról, Bajmokról valamint a szórvány magyarságot képviselték a Nagybecskerekről és Pirosról érkező fiatalok. Mellettük magyarországi vendégeink is voltak, akik partnerszervezeteinktől érkeztek, így Somoskőújfaluról és Veszprémből.

Táborunk fő célkitűzése a természettudományos ismeretterjesztés, gyakorlati módszerekkel. Ebből kifolyólag minden tábor utolsó napján vetélkedőt szervezünk a tanultakból. Ezen kihívásnak ezúttal is tökéletesen megfeleltek a táborlakók, hiszen tanúbizonyságát adták, hogy sok hasznos információval és konkrét tudással lettek gazdagabbak az egy hetes tábor alatt.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?