Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Topolya: A gyerekek is részt vesznek a...

Topolya: A gyerekek is részt vesznek a hóvirágprojektben

A hóvirág a tavasz hírnöke, ám kevesen tudják, hogy kitűnően alkalmas a globális felmelegedés lokális következményeinek kutatására. A Pécsi Tudományegyetem Galanthus Projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatómunkájába topolyai diákok és az Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület udvarában kialakított hóvirágkertben laboratóriumban kitenyésztett hóvirágfajtákon keresztül vizsgálják a klímaváltozást, diákok bevonásával. A kísérleti kertet és meteorológiai állomást biológiaórán osztályok is látogatják. Ezen felül már 50 diák kapcsolódott be a napi mérésekbe, beosztás szerint járnak feljegyezni az adatokat. A csapat egyre bővül.

Szirák Patrik, Topolya: „Én péntek kettőkor jövök, és amikor ideérek, akkor én meg szoktam mérni a vizet, hogy mennyi csapadék esett, a talajnak a hőjét, meg hogy mennyi volt a maximum hőmérséklet, meg a minimum.”

Mihovity Adrián, Topolya: „Én ezt a projektet hallottam a biológiatanárnőtől, és nekem megtetszett, és én is fogok járni.”

A kutatás felöleli a földrajz, a biológia, a fizika, a kémia és a nyelvi ismeretek felhasználását és bővítését, az adatok feldolgozásában pedig a matematikát és az informatikát is bekapcsolják. Vukajlović Pecze Natália, programkoordinátor: „A célja a projektumnak nem csak a kutatás, a sima ökológiai kutatás, hanem a gyerekeknek a bevonása is, hogy a tehetséges gyerekeket fejleszthessük tovább, vagy egyáltalán a gyerekek megtanuljanak olyan alapdolgokat, amiket aztán köthetnek fizikához vagy kémiához, akár a hőmérő megfigyelése, használata, vagy a csapadékmérő, és az élményalapú tanuláson alapul ez az egész projektum.”

A Pécsi Tudományegyetem Galanthus projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatásában nyolc ország vesz részt. Harkai Ákos, elnök, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Szerették volna, hogy Szerbia is csatlakozzon a projektbe, ezért vették fel az újvidéki székhelyű Tartományi Természetvédelmi Intézettel a kapcsolatot, és mivel a mi egyesületünk több évre visszamenőleg jó kapcsolatot ápol velük, ezért ránk gondoltak mint civil egyesületre, hogy ezzel is bővüljön az említett projekt résztvevőinek a száma.”

A hóvirágokat és az időjárási változásokat négy éven keresztül vizsgálják, ezután vonhatók le a kutatásból tudományos következtetések. A csapat közreműködik egy elektronikus szótár megalkotásában is, ami a hóvirággal kapcsolatos kifejezéseket tartalmazza a projektben résztvevő országok nyelvén.

 

Forrás: PannonRTV