Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Töretlen az érdeklődés a néptánc...

Töretlen az érdeklődés a néptánc iránt

Brezovszki Roland: A néptánc kiváló alkalom arra, hogy a mozgásban, a kultúrában mély gyökeret eresszünk

Elveszőben lévő magyarságtudatunk miatt meg kell tanítanunk a gyermekeket énekes és táncos anyanyelvükre. A nyári tánctáborok megszervezésével sokat tehetünk ennek érdekében. A gyermek és ifjúsági korosztályhoz tartozó fiatalság gyakran üdülés céljából választja ezt a kikapcsolódást, és így az unalmas nyári napok mozgalmasabbá válnak.

A június 26-a és július 8-a között megrendezett néptánctáborban kiváló előadók segítségével elsajátítják, valamint továbbképzik magukat a néptáncban, népzenében és népdaléneklésben. Megismerkednek és elsajátítják a kézművesség alapjait, részt vesznek honismereti, népművészeti és ismeretterjesztő előadásokon.

Az összpontosított és komplex oktatást biztosító nyári táborok kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolat teremtésre, és az ismerkedésen túl önállóságra, találékonyságra tanítja gyermekeinket. Az egész évi munkát megalapozza, amit aztán ki-ki a saját műhelyében kamatoztat.

Vajdaság egész területéről és Magyarországról is érkeztek néptáncos gyerekek a Horgos melletti Túrú-tanyára.

Az első héten az ifjúsági korosztályhoz tartozó néptáncosok és néptánckedvelők vajdasentiványi és bodrogközi táncokat tanulhattak, emellett zenei, kézműves és drámapedagógiai foglalkozásokon vehettek részt. Színvonalas előadást adott a Szent Longvinus egyesület középkori harcászatból.

A táborban komoly szakmai munka folyt. A budapesti Józsa Tamás és párja, Marossy Gerda vajdaszentiványi táncokat tanított a Maros vidékről. A szintén budapesti Fundák Krisztós és Kaszai Lili bodrogköz alapjaival ismertette meg a ifjúsági korosztályt.

A Talentum táborok sorát rögtön a következő héten a gyermek néptánctábor folytatta a horgosi Túrú-tanyán. Az iskolás korosztálynak a szegedi Goda Kata és Tóth Gábor tanított dél-alföldi táncokat, illetve Tóth Zoltán és Mihó Erika oktatópáros érsekcsanádi táncokat. A Vajdaságból és Magyarországról érkezett közel 100 fiatal mélyebben is belekóstolhatott a tájegységek néprajzába, alaposan kivesézve a néptánchagyományt. Játékos vetélkedők, csapatépítő játékok tették színesebbé a programot. Kézműveskedést Baranyi Annamáriával, Berényi Bernadettel, Sram Tiborral és Lévai Szófiával ismerhették meg a gyermekek.

A IV. TALENTUM Gyermek és Ifjúsági Néptánctáborba Palicsról, Szabadkáról, Királyhalmáról, Hajdújárásról, Noszáról, Kelebiáról, Békéscsabáról, Orosházáról, Zentáról, Kishegyesről, Horgosról, Csantavérről, Adáról, Bácskossuthfalváról, Bácsfeketehegyről, Szolnokról, Doroszlóról, Tornyosról és Szarvasról érkezett közel 200 gyermek. A résztvevők gálaműsoron mutatták be a táborban tanultakat. Amelyet több mint 500 -an láttak.

A közös munka mindig hasznos tapasztalatcserével jár, a gyerekek pedig töretlenül érdeklődnek a néptánc iránt, hiszen egyre több gyermek kezd el táncolni. Ebben nagy segítségünkre volt a Fölszállott a páva népi vetélkedő is. A gyerekek nagy kedvvel jönnek. “Ami fontos, az a közösség, amit itt építünk, és ehhez a tánc egy eszköz nekünk.” (Mihó Erika, oktató)

„A néptánc egy kiváló alkalom arra, hogy a mozgásban, a kultúrában mély gyökeret eresszünk. Talán kevesebb lesz az, aki utána könnyedén azt mondja, hogy itt hagyom ezt a szülőföldet és máshol boldogulok. Én azt gondolom, hogy ez egy fontos küldetése a tánctábornak vagy a néptánc-foglalkozásnak.” (Brezovszki Roland, szervező)

Az idei tábor mások mellett a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és Szabadka Város támogatásával valósult meg.

A Talentum táborok mind szakmaiságukban, mind hangulatukban magasra emelték a mércét a nyár folyamán megtartandó vajdasági néptánctáborok előtt.

Forrás: Magyar Szó